Hemgjord vaniljsås

En av våra läsare, "Potter", har skickat in ett recept på hemgjord vaniljsås.

"En smulpaj är väl inte en smulpaj utan vaniljsås? Den här är lätt och snabb att koka ihop och bättre än pulvervarianten." skriver Potter, och vi på smulpaj.se instämmer.

Tack Potter!

Du behöver

  • 2 dl mjölk
  • 1-2 msk vetemjöl
  • 1 ägg
  • 1 msk strösocker
  • 2 tsk vaniljsocker (kan ersättas med 1/4-1/2 tsk äkta vaniljpulver)

Gör så här:

Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull och tillsätt därefter socker och vetemjöl under vispning, men vänta med vaniljsockret. Låt såsen sjuda upp under ständig vispning för att undvika klumpar.

När såsen har svalnat tillsätts vaniljsockret eller vaniljpulvret. Det går bra att späda såsen med lite mjölk eller grädde om den fått för tjock konsistens.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
13 oktober 2015

Smaka mjöl men efter vanilj sockret blev det godare och med pajen blev det supergott.

Kommentar av osignerat
25 december 2014

En vaniljsås är ingen vaniljsås om man tillsätter mjöl. Inga proffesionella kockar gör på det viset :(

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Tanten
13 september 2015

Vem är proffs egentligen? Bra recept!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av En glad mig
19 juli 2014

Super bra! Gjorde våran misslyckade paj mindre misslyckad! Bra recept!

Kommentar av Blondie
23 mars 2014

Underbart god vaniljsås :) hade dock i lite mer vaniljsocker i.

Kommentar av Eva
20 juli 2013

Otäck smak av vetemjöl som dröjde sig kvar länge. Potatismjöl är smaklös men fyller samma funktion som vetemjöl.

Kommentar av Soumaya
10 maj 2013

Prova med potatismjöl istället, det blir godare!

Kommentar av Linda
25 april 2013

Dubblade receptet men glömde att dubbla mjölet, vilket var tur för det blev ändå kräm som jag spädde ut med mer mjölk. Jag trippade i slutet vaniljsockret men det var mycket för att jag visste att hallonpajen jag gjort var väldigt syrlig.

Funkade även bra med Lailas blå glutenfria mjöl. Tips när man inte håller på med stora mängde mjöl är att hälla mjölet i en "knipsande " tesil och knacka ner mjölet medan man vispar, då blir det inte klumpar.

Såsen blev helt ok för att vara en snabbvariant:)

Kommentar av Ennelie
1 april 2013

Om man vill slippa koka vaniljsåsen kan man prova detta recept..

2 ägg, 3 msk socker, 1½ msk vaniljsocker, 2 dl vispgrädde.

Vispa ägg och socker riktigt pösigt, vispa i vaniljsockret. Ställ bunken åt sidan o vispa grädden för sig, tills den precis börjar tjockna. Blanda då ihop alltsammans. Resultatet blir en fluffig jättegod vaniljsås!

Svar av Madeleine
13 juni 2013

Vårat nya favorit recept. Tack!

Svar av Namn/signatur
30 juli 2013

Är det verkligen bra att använda sig av råa ägg??

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/signatur
6 mars 2016

Koka äggen innan då!

Kommentar av kate
23 mars 2013

du borde ha skrivit mer om när värmen ska på, annars va det jätte gott!

Kommentar av osignerat
25 februari 2013

bra!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | Nästa »

Äppelkakor

Läckraste äppelkakorna du enkelt bakar själv!

På många håll börjar de första äpplena så smått mogna och vi laddar upp med några klassiska recept på äppelkaka. Smulpaj med äpplen och paj med äppelmos passar många gånger men ibland vill man ha en typisk kaka till kaffet eller efterrätten. Prova vårt recept på saftiga äppelkaka eller gör en riktigt god äppelkaka i långpanna som räcker till många gäster. Själva äter vi oss proppmätta på en nykomponerad äppelkaka med muscovadosocker. Det smakrika rårörsockret ger kakan en extra skjuts och lyfter klassikern till ny höjd!

 efterratter.se

Sopprecept

Klassiska soppor

När det är grått ute värmer en soppa. Laga klassisk gulaschsoppa eller vegetariskt!

sopprecept.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Enklaste - och godaste - pastan

Pasta på italienska

Ibland är den dyrbaraste ingrediensen tid. Så är fallet med hemlagad pasta som smakar fantastiskt men bara kräver ägg, mjöl och lite salt samt en del tid och kärlek.

Italienarnas matlagning, med fina råvaror och lite extra omsorg vid tillagningen ger rätter som är mer än summan av delarna. Pasta puttanesca är ett klassiskt exempel som har härlig sälta från oliver, sardeller och kapris. I väntan på solmogna tomater använder vi den bästa sortens konserverade. Även en enkel tomatsås lyfter från godkänt till bravo med lite omsorg, balsamvinäger och rosmarin. Pasta puttanesca, gärna med färsk pasta och en fetaostkräm till blir bästa smakvännerna att avnjuta till Melodifestivalfinalen!

 pastarecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Lasagne

Pasta+ugn=matkärlek! Klassisk lasagne är så nära himmelriket vi kommer på denna jord…
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...