Hemgjord vaniljsås 
    En av våra läsare, "Potter", har skickat in ett recept på hemgjord vaniljsås. "En smulpaj är väl inte en smulpaj utan vaniljsås? Den här är lätt och snabb att koka ihop och bättre än pulvervarianten." skriver Potter, och vi på smulpaj.se instämmer. Tack Potter! Du behöver
 Gör så här:Vispa samman ägg och mjölk i en kastrull och tillsätt därefter socker och vetemjöl under vispning, men vänta med vaniljsockret. Låt såsen sjuda upp under ständig vispning för att undvika klumpar. När såsen har svalnat tillsätts vaniljsockret eller vaniljpulvret. Det går bra att späda såsen med lite mjölk eller grädde om den fått för tjock konsistens. ![]() 
       Kommentar av 
		   Charlotte
		   31 oktober 2020 
		   En vetemjölsredning behöver sjuda ( nästan koka) 3 minuter för att mjölsmaken ska försvinna. Potatismjöl bara ett uppkok (=1 bubbla). Ägg däremot gör så att såsen ”skär sig” om den får koka. ![]() ![]() 
       Kommentar av 
		   E.Isaksson
		   29 augusti 2016 
		   POTERS VANILJESÅS ÄR KANON OCH LÄTT LAGAD OCH GOD INGA KRUSIDULLER! kan jag varmt rekommendera! ![]() ![]()  
		         Svar av Namn/signatur30 december 2020 
		     
			 ![]() 
       Kommentar av 
		   osignerat
		   13 oktober 2015 
		   Smaka mjöl men efter vanilj sockret blev det godare och med pajen blev det supergott. ![]() ![]()  
		         Svar av Namn/signatur29 augusti 2016 
		    Jag provade maisenamjöl blev bättre ingen mjöl smak! Den är snabb och tillaga och duger bra när man inte har något annat!  
			 ![]()  Kommentar av 
		   osignerat
		   25 december 2014 
		   En vaniljsås är ingen vaniljsås om man tillsätter mjöl. Inga proffesionella kockar gör på det viset :( ![]() ![]()  
		         Svar av Tanten13 september 2015 
		    Vem är proffs egentligen? Bra recept!  
			 ![]() 
       Kommentar av 
		   En glad mig
		   19 juli 2014 
		   Super bra! Gjorde våran misslyckade paj mindre misslyckad! Bra recept! ![]() ![]()  Kommentar av 
		   Blondie
		   23 mars 2014 
		   Underbart god vaniljsås :) hade dock i lite mer vaniljsocker i. ![]() ![]()  Kommentar av 
		   Eva
		   20 juli 2013 
		   Otäck smak av vetemjöl som dröjde sig kvar länge. Potatismjöl är smaklös men fyller samma funktion som vetemjöl. ![]() ![]()  Kommentar av 
		   Soumaya
		   10 maj 2013 
		   Prova med potatismjöl istället, det blir godare! ![]() ![]()  Kommentar av 
		   Linda
		   25 april 2013 
		   Dubblade receptet men glömde att dubbla mjölet, vilket var tur för det blev ändå kräm som jag spädde ut med mer mjölk. Jag trippade i slutet vaniljsockret men det var mycket för att jag visste att hallonpajen jag gjort var väldigt syrlig. Funkade även bra med Lailas blå glutenfria mjöl. Tips när man inte håller på med stora mängde mjöl är att hälla mjölet i en "knipsande " tesil och knacka ner mjölet medan man vispar, då blir det inte klumpar. Såsen blev helt ok för att vara en snabbvariant:) ![]() Äldre kommentarer 
      
      
	    
       
        | 
     | 
Gräsligt, aldrig mer!