Blåbärspaj

Blåbär från skogen eller frysen? En blåbärspaj smakar alltid lika bra! Lättvispad grädde eller vaniljglass passar fint till.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl blåbär
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke.Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i blåbären och sockra lite lätt. För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av KJ
11 januari 2014

En fråga smälter man smöret för att få ihop det???

Redaktionens kommentar
Nej, det ska man inte behöva.
Kommentar av gm
6 oktober 2013

Går det bra att ta fiberhavregryn istället för vanligt havregryn i pajen

Redaktionens kommentar
Jag är ingen vän av fiberhavregryn och svarar därför nej, men försöka går ju!
Kommentar av Vivi
19 augusti 2013

Det var ett toppenrecept!

Kommentar av Astrid
8 augusti 2013

Hej! Tog dubbelt så mycket blåbär, tyckte 3-4 dl såg så lite ut i pajformen.

Kommentar av Miriam
19 juli 2013

hej och jättetack för en god recept.

det blev super god med lite havregryn

Kommentar av M.A
9 juni 2013

Jätte god blev den med lite havregryn på blåbären istället för potatismjöl, gjorde min första blåbärspaj idag och den blev perfekt . Yessss

Kommentar av J.L
19 april 2013

Jag brukar ta hälften mjöl, hälften havregryn och det gör pajdegen mkt godare!

Svar av Namn/signatur
28 maj 2013

Tack för tipset. Med havregryn i pajdegen blev pajen frasig och väldigt fin. Toppengod.

Kommentar av Pelle
13 april 2013

Tack för ett gött å enkelt recept!

Svar av Pelle igen
13 april 2013

Gör den ibland med jordgubbar då är de bra om gubbarna ej är frusna eftersom de behöver lite längre tid i ugn.

Kommentar av Sofia
26 mars 2013

Jättegod även med laktosfritt margarin! Och ibland lägger jag cocosflingor i botten för att piffa till lite mera :)

Kommentar av fahad
2 mars 2013

ah men hej

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | 8 | 9 | 10 | 11 | 12 | 13 | 14 | 15 | 16 | 17 | Nästa »

Äppelchutney

Smaksätt hösten med hemgjord chutney!

Att koka egen chutney är ett bra sätt att ta vara på äpplen. Men framförallt är äppelchutney den perfekta smaksättaren i höst – och den bästa gå-bort-presenten!

Vi tycks gilla kombinationen av sött, syrligt och salt i det här landet. Inte så konstigt att många då är förtjusta i chutney! Denna söta och kryddiga smaksättare som många förknippar med indisk mat passar utmärkt till höstens grytor, pajer eller tillsammans med svamprätter.
Klassisk äppelchutney ska kokas nu och lagras i minst en månad för att smaken ska mogna. Prova gärna skillnaden med lagring genom att servar lite av chutneyn utan lagring – så blir det tydligt!
Chutney passar också bra till grillat, till fläskkött eller lamm. Gör äppelchutney med rökt chili och enbär och du har en perfekt bas till grytor eller tillbehör till kryddiga kötträtter. En god äppelchutney med tranbär passar också till viltstek och till vegetariska svamprätter. Lite citrusskal sätter fin syra och gör att chutneyn passar både i röror och på egen hand.
Passa på att göra chutneyn nu så kan du njuta av den en kylig höstdag eller när vintern kom-mer och man längtar efter smakrik och värmande mat!

 kokasylt.se

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Viltskav

Vildare matlagning

I frysdisken finns flera sorters viltskav att välja på. Låt viltsmaken komma fram eller tämj den - prova renskav med äpple!

Vilt är ett klimatsmart alternativ som dessutom ger mycket smak. Låt viltmatlagningen bli en del av vardagen i en härlig pasta carbonara med renskav, som spetsas med enbär!

En klassisk viltskavsgryta blir en rustik festmåltid tillsammans med pressad potatis och grönsaker. Välkommen till ett lite vildare kök!

 viltskav.se


Baka med rotfrukter!

Morotskaka med honung Vi stoppar gärna rotfrukter i efterrätten - en morotskaka förstås! Len glasyr med honung blir pricken över i.

Soppor

Grönsakssoppa Kallt ute? Laga en värmande höstsoppa!
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...