Rabarberpaj med kardemumma

God, knaprig och klassisk smulpaj med fin kardemummasmak.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 300 g rabarber (ca 4 dl skurna)
  • 2+1 dl råsocker eller strösocker
  • 1 dl ströbröd
  • 150 g smör
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma

Gör så här:

Rensa och skär rabarbern i tunna skivor. Smöra en pajform noga. Bred ut rabarbern jämnt i formen. Blanda 2 deciliter socker, ströbrödet och kardemumma i en skål. Strö blandningen över rabarbern och blanda om så att socker och skorpsmulor blandas riktigt med rabarbern.

Blanda havregryn, vetemjöl och en deciliter socker i en bunke. Tärna smöret och blanda ner. Finfördela smöret i blandningen med fingertopparna, tills du får en gryning, smulig deg.

Strö smuldegen över rabarbern och jämna till ytan.

Värm ugnen till 225 grader och grädda pajen i cirka 25 minuter. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marie
12 maj 2013

Detta var en riktig höjdare! Det var kanongott med ljummen paj och vaniljglass till! Ett recept att spara!

Kommentar av osignerat
3 juni 2012

Ska man ha ytterligare en dl socker i när man ska blanda med mjöl, havregryn och smör eller ska man bara använda 2 dl i början?

Redaktionens kommentar
Två deciliter ska det vara i början. Tack för din kommentar - nu har vi rättat till receptet!

Vintersoppor

Soppan som värmer i vintermörkret!

Vegetariska soppor är klimatbra, billigt och supergott! Prova en krämig jordärtskockssoppa som enkel festmat.

Soppor är smart mat. Värmande i vintermörkret, lättlagade och enkla att ha färdiga om tiden inte räcker till. Med bröd eller krutonger är kvällsmaten färdig. Och en god soppa med nybakat bröd är också riktigt festmat. Lagar du soppa på råvaror i säsong får du dessutom miljö-bra mat. Och billig!
Därför slår vi gärna ett slag för rotfrukter och lagar potatissoppa, morotssoppa eller rödbetssoppa. Enkla recept med få ingredienser som ändå mättar och har massor av smak. Eller kanske en mustig rotfruktssoppa med fänkål?
Vår senaste favorit är ett nytt recept på jordärtskockssoppa. Smakrik och krämig blir den en perfekt helgrätt eller förrätt. Förförsikt gott, klokt billigt och sjukt lyxigt!

 sopprecept.se

Torsdag

Ärtsoppan

Traditionell ärtsoppa på torsdag eller omväxling mitt i veckan? Ja tack till soppa!

sopprecept.se

Fruktrecept

Fem om dagen

Paj, sallad, soppa, smoothie. Vi äter gärna fem frukter om dagen, särskilt när de samsas i en fruktsallad!

fruktrecept.se


Vetebullar

Äppelbullar

Nybakat till helgen? Få bullar slår mjuka äppelbullar med kardemumma!

Mjukt vetebröd, smörig fyllning och en mild smak av kanel eller vanilj – det är svårt att motstå nybakade bullar. Prova att fylla vetebrödet med äpple nästa gång och du har en smak som riktigt gifter sig med de andra.
I äppelbullar med russin utgår du från hela äpplen och gör ett gott äppelhack som du fyller snäckorna med. Vill du hellre baka på äppelmos är äppelbullar gjorda som små knyten ett lätt och gott recept. Kanske på sin plats med en varning – de går åt väldigt fort…

 bakabullar.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...