Rabarberpaj med kardemumma

God, knaprig och klassisk smulpaj med fin kardemummasmak.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 300 g rabarber (ca 4 dl skurna)
  • 2+1 dl råsocker eller strösocker
  • 1 dl ströbröd
  • 150 g smör
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma

Gör så här:

Rensa och skär rabarbern i tunna skivor. Smöra en pajform noga. Bred ut rabarbern jämnt i formen. Blanda 2 deciliter socker, ströbrödet och kardemumma i en skål. Strö blandningen över rabarbern och blanda om så att socker och skorpsmulor blandas riktigt med rabarbern.

Blanda havregryn, vetemjöl och en deciliter socker i en bunke. Tärna smöret och blanda ner. Finfördela smöret i blandningen med fingertopparna, tills du får en gryning, smulig deg.

Strö smuldegen över rabarbern och jämna till ytan.

Värm ugnen till 225 grader och grädda pajen i cirka 25 minuter. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marie
12 maj 2013

Detta var en riktig höjdare! Det var kanongott med ljummen paj och vaniljglass till! Ett recept att spara!

Kommentar av osignerat
3 juni 2012

Ska man ha ytterligare en dl socker i när man ska blanda med mjöl, havregryn och smör eller ska man bara använda 2 dl i början?

Redaktionens kommentar
Två deciliter ska det vara i början. Tack för din kommentar - nu har vi rättat till receptet!

Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Morotskaka

Lätt och god

Lättbakad och saftig - men också mager. Prova ett gott recept på morotskaka utan onödiga kalorier.

morotskaka.com

Våffeldagen

Fira våffeldagen!

Idag firar vi våffeldagen i Sverige och passar på att njuta av frasiga härliga våfflor av alla slag!

vafflor.se


Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

Finns det någonting mera klassiskt i kakväg än sockerkaka? Goda, mjuka och lättbakade. Och med stora variationsmöjligheter.

En luftig och lätt tårtbotten, en saftig och god chokladkaka eller en enkel sockerkaka, som passar fint en vardag? Nu lansera vi receptsajten www.sockerkakor.se inom pepparochsalt.se.

Kanske hittar du en ny favoritkaka redan i dag? Varmt välkommen in bland de nya recepten!

 sockerkakor.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...