Rabarberpaj med kardemumma

God, knaprig och klassisk smulpaj med fin kardemummasmak.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 300 g rabarber (ca 4 dl skurna)
  • 2+1 dl råsocker eller strösocker
  • 1 dl ströbröd
  • 150 g smör
  • 4 dl havregryn
  • 1 dl vetemjöl
  • 2 tsk stött kardemumma

Gör så här:

Rensa och skär rabarbern i tunna skivor. Smöra en pajform noga. Bred ut rabarbern jämnt i formen. Blanda 2 deciliter socker, ströbrödet och kardemumma i en skål. Strö blandningen över rabarbern och blanda om så att socker och skorpsmulor blandas riktigt med rabarbern.

Blanda havregryn, vetemjöl och en deciliter socker i en bunke. Tärna smöret och blanda ner. Finfördela smöret i blandningen med fingertopparna, tills du får en gryning, smulig deg.

Strö smuldegen över rabarbern och jämna till ytan.

Värm ugnen till 225 grader och grädda pajen i cirka 25 minuter. Servera ljummen med glass eller vaniljsås.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Marie
12 maj 2013

Detta var en riktig höjdare! Det var kanongott med ljummen paj och vaniljglass till! Ett recept att spara!

Kommentar av osignerat
3 juni 2012

Ska man ha ytterligare en dl socker i när man ska blanda med mjöl, havregryn och smör eller ska man bara använda 2 dl i början?

Redaktionens kommentar
Två deciliter ska det vara i början. Tack för din kommentar - nu har vi rättat till receptet!

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Glutenfritt helt enkelt

Peppar&Salt har glutenfria recept och inspiration till alla måltider! Din egen müsliblandning med mandel och quinoapuffar kan förgylla den gråaste vintermorgon.

glutenfriarecept.se

Småkakor

Frön som sätter smak

Solrosfrön ger nötig smak åt både bröd och småkakor! Russinkakorna är ett gott exempel.

bakakaka.se


Frukostbullar

Baka tre sorters bullar av samma deg!

Nybakade frukostbullar får den segaste morgon att ljusna. Prova att baka tre sorters bullar av samma deg!

Doften av nybakat bröd gör det lättare att vakna. Och hjälper säkert om du skulle ha vaknat på fel sida…
Oavsett om du vill gå upp tidigt och sätta bullarna på jäsning medan du tar en extra sovstund eller jäsa bröd över natten finns det bra recept att tillgå.
Favoriter som vetekakor, franskbrödbullar eller tekakor är ljusa klassiker som alltid passar. Havrebullar med russin är ett smakrikt sätt att börja dagen. Och fiberbullar eller långjästa grahamsbullar ett grövre alternativ. Prova gärna att jäsa bullarna svalt över natten så kan du fort fixa nybakat bröd på morgonen!
Kan du inte välja sort eller vill bjuda på flera slags bullar på morgonen är förslaget ett nytt recept på tre sorters bullar av en deg! Ett bra sätt att starta dagen på och få variation på frukosten. God morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...