Smultronpaj

När smultronen lyser röda i vägkanten är sommaren här på riktigt! Orkar du samla några deciliter kan du göra en härlig smultronpaj!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker, gärna rårörsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl smultron
  • 2 tsk citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och en deciliter av sockret i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Blanda crème fraiche, 1/2 deciliter socker och citronsaft och rör slätt. Täck botten av formen med blandningen. Lägg smultronen jämnt över ytan och sockra eventuellt lätt.

Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Boviskrutt
31 juli 2012

Har aldrig provat smultronpaj förut, men detta var mumsigt! Tack för receptet :-)

Kommentar av Haniiz Titti<33
4 juli 2011

Ok, tack

Kommentar av smulton
30 juni 2009

har världens bästa smultonställe.så detta ska bli gott

Kommentar av Fetttto ;))
16 juni 2010

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))) blir man av smultronpajjer :O)))

Svar av
19 juni 2010

;)))))))))))))))))))))))))))))))))))


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Hembakta bullar

Bulla upp!

Finns det något bättre än nybakta bullar? Baka mandelbullar med citron, häll upp ett stort glas mjölk och förgyll vilken dag som helst.

bakabullar.se

Vegetariska grytor och soppor

Vinterns sista långkok

Vintern vill visst stanna lite till, men vi passar på att värma oss med en rejäl, rykande böngryta med kokosmjölk!

veganrecept.se


Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

Vem minns inte ett riktigt gott bröd till soppan? Eller kryddiga krutonger serverade till en gryta eller på buffébordet? Rätt tillbehör lyfter gärna maten till helt nya höjder. Ofta med enkla medel. En skål rostat fröströssel som topping till salladen eller som snacks går på några minuter. Egna salamichips är riktigt gott både på buffén och som plockmat. Just nu gör vi helst egna rotfruktschips av palsternacka och morot. Otroligt gott både till fredagsmys och som tillbehör till helgmiddan! 

 helgmenyn.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...