Smultronpaj

När smultronen lyser röda i vägkanten är sommaren här på riktigt! Orkar du samla några deciliter kan du göra en härlig smultronpaj!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker, gärna rårörsocker
  • 2 dl crème fraiche
  • 3 dl smultron
  • 2 tsk citronsaft

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och en deciliter av sockret i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Blanda crème fraiche, 1/2 deciliter socker och citronsaft och rör slätt. Täck botten av formen med blandningen. Lägg smultronen jämnt över ytan och sockra eventuellt lätt.

Fördela sedan smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter eller tills den fått fin färg.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Namn/Signatur - varför :c
4 juli 2020

: ))))))))))))))))))))

Skämta lite bara, men smultronspajen var jättegod! Vi har rätt ett bra ställe inne i skogen inte so långt ifrån. Jag tänkte göra en till. Tyvär hade det regnat mycket, så jag kan ju inte plocka smultron.

Ogranskad kommentar. Vid granskning kan den redigeras eller avpubliseras.
Svar av Namn/Signatur - varför :c
4 juli 2020

(Eftersom det var så blött, och jag har ingen lust att ha regnstövlar när det är så varmt nu i sommar.)

Kommentar av Boviskrutt
31 juli 2012

Har aldrig provat smultronpaj förut, men detta var mumsigt! Tack för receptet :-)

Kommentar av Haniiz Titti<33
4 juli 2011

Ok, tack

Kommentar av smulton
30 juni 2009

har världens bästa smultonställe.så detta ska bli gott

Kommentar av Fetttto ;))
16 juni 2010

:)))))))))))))))))))))))))))))))))))) blir man av smultronpajjer :O)))

Svar av
19 juni 2010

;)))))))))))))))))))))))))))))))))))


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Pannkakor

Nyttig plockmat

Laga någonting nyttigt till helgen! Vad sägs om pannkakor?

pannkakor.se

Bakakaka

Mera choklad!

Måttlighet ska vara en dygd. Men det kan väl inte gälla choklad? Ju mer klassisk, fransk chokladkaka, desto bättre!

bakakaka.se


Helgmenyn

Tacksam ugnsrätt

Aubergine trivs i ugnen! Gratinerade passar de perfekt för egen kryddning.

Skaffa några auberginer så har du kommit en bra bit på väg mot helgmiddan. Få grönsaker är så tacksamma att använda till ugnsrätter, och de är lätta att krydda efter egen smak. Fyll med någonting gott och gratinera halvorna. Köttfärsfyllning eller vegetariskt går lika fint. Eller laga god moussaka! Kanske gratinerar du dem med kyckling och tomat? En god auberginedip är heller inte fel till plockmaten!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...