Björnbärspaj

Smulpaj med björnbär är en festpaj med fin bärsmak. Lättlagad och god!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Smuldeg

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl råsocker eller strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 5 dl björnbär
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma bären och pajdegen.

Skär kallt smör eller margarin i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt socker, potatismjöl och vanilj. Smuldegen ska vara väl blandad.

Blanda björnbär med socker och potatismjöl i en skål. Bred ut bären i formen och låt bären koka samman i ugnen i cirka 10 minuter.

Ta ut formen, strö över pajdegen och sänk värmen till cirka 180 grader. Grädda pajen i 20-25 minuter. Passa noga på slutet så inte ytan bränns.

Låt pajen svalna lite och servera den ljummen med vispgrädde, vaniljsås eller vaniljsglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Varm vego

Varm vegogryta med quorn och chili!

Vego kan smaka fantastiskt. Prova en chili sin carne som inte skäms för sig.

grytrecept.se

Pepparkakor

Förklädet på, pepparkaksdags!

Nionde december firas pepparkakans dag med buller och bång. Det är tid att baka pepparkakor!

pepparkaksrecept.se


Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

Morötter i kakan är en fin idé som använts långt tillbaka i tiden. Den vitaminrika roten har en sötaktig smak som passar utmärkt till mjuka kakor. En morotskaka blir dessutom saftig och håller sig fint några dagar i kylen.

Prova en god morotskaka med choklad.

Eller gör en smakrik kaka med mandel och honung. En klassisk morotskaka med glasyr av färskost är aldrig fel! Vill du ha ett lättare alternativ som trots det smakar riktigt bra ska du prova en mager morotskaka.

Garanterat god fika!

 morotskaka.com


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...