Björnbärspaj

Smulpaj med björnbär är en festpaj med fin bärsmak. Lättlagad och god!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Smuldeg

  • 150 g smör eller margarin
  • 1 1/2 dl råsocker eller strösocker
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl potatismjöl eller majsstärkelse
  • 2 tsk vaniljsocker

Fyllning

  • 5 dl björnbär
  • 1 dl socker
  • 2 msk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma bären och pajdegen.

Skär kallt smör eller margarin i mindre bitar. Finfördela smöret i mjölet och tillsätt socker, potatismjöl och vanilj. Smuldegen ska vara väl blandad.

Blanda björnbär med socker och potatismjöl i en skål. Bred ut bären i formen och låt bären koka samman i ugnen i cirka 10 minuter.

Ta ut formen, strö över pajdegen och sänk värmen till cirka 180 grader. Grädda pajen i 20-25 minuter. Passa noga på slutet så inte ytan bränns.

Låt pajen svalna lite och servera den ljummen med vispgrädde, vaniljsås eller vaniljsglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av U T
11 september 2019

Så gott.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se

Röda, svarta och vita vinbär

Semestertid med vinbärsplockning

Svarta och röda vinbär skiljer sig distinkt åt när det gäller smak, men båda blir goda i vinbärskakor - eller till sylt förstås!

smakakor.se


Scones

Baka scones på höstkanten

Dags att dra täcket över huvudet och sova fram till april? Nej! Stig upp och baka grova scones istället!

Snabbare väg till fullkomlig bakglädje finns knappast. Scones är verkligen en vinnare i köket! Vi bjuder på tre rykande färska recept att variera de klassiska sconesen med. Redaktionens absoluta favorit är sconesen med äpple och kanel - de klarade sig knappt förbi fotograferingen... Fast våra grova scones på rågsikt och frön är en stadig vardagshjälte som kanske är allra godast tillsammans med lite honung och smör.

Är du glutenintolerant eller vill prova att baka med skrädmjöl vill vi slå ett slag för glutenfria scones. Vi bakar dem på havre och gör dem saftiga med finrivna morötter.
Mycket bakglädje önskar redaktionen!

 scones.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...