Knäckig paj?

Jag åt en jättegod äpplepaj en gång, knäckig äpplepaj hette den!

Täcket/massan över skulle värmas tillsammans i en kastrull, havregryn var med i massan. (sedan över de skivade äpplena.)

smakade lite kola och var "knäckig" ovanpå.

Någon idé på recpet?

- Nenne

Hej Nenne!

Jadu, det finns många "knäckiga äppelpajer"...

Ett sätt att göra en knäckig paj är att blanda:

1 dl havregryn, 1 dl vetemjöl, 100 gram rumsvarmt smör till en smuldeg och strö över pajen. Sedan ringlar du över 1/2 dl ljus sirap och till sist strör du på 1/2 - 1 dl pärlsocker.

Grädda som vanligt tills pajen frått färg.

Lycka till!



Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Kommentar av Marika
1 september 2010

Åh jag vet precis vilken paj du menar för jag har letat som en tok efter receptet. Det var så smidigt att blanda allt i en kastrull och med havregryn blev det kanongott. Men jag kan inte hitta det.....det måste ju finnas nånstans på nätet!

Kommentar av Marika
1 september 2010

Det skulle kunna vara den här:

Tillagning

4-5 äpplen av syrlig sort,t.ex Aroma el Gravensteiner

150g smör

2dl havregryn

2dl vetemjöl

2dl strösocker

1/2dl grädde,visp- eller mellan-

1/2dl sirap

1/2tsk bakpulver

Lägg de skalade och skivade äpplena i en ugnsfast form.Smält smöret i en kastrull och rör sedan ner övriga ingredienser.Bred blandningen över äpplena och grädda i 175° ca 25 min.

Svar av Martin
26 oktober 2010

det här låter gott


Fråga kocken!

Fråga kocken!

Ställ din fråga:
Namn/signatur: 
Din epost (om du vill att vi meddelar dig när du fått svar): 
Jatack, jag vill gärna ha pepparochsalts nyhetsbrev. Ingen spam, ingen reklam - bara våra matnyheter. Du kan när du vill avbeställa prenumerationen.


Rabarberpremiär

Frisk sylt av årets först rabarber!

Säsongens första rabarber är alltid den allra godaste. Njut den i en nygräddad paj eller som varm rabarbersylt med citrus!

Rabarber hör sommaren till och brukar vara något som odlas i den minsta av täppor. Så här års har de rödaktiga stjälkarna blivit stora nog att skördas i stora delar av landet.
Klassiska bakverk som smulpajen med smak av kolasmak eller kardemumma är ett måste till någon av vårens fikastunder.
Längre fram är rabarbersylt av alla slag eller rabarberchutney att spara i skafferiet till hösten något som är väl värt besväret.
Men prova redan nu att göra ett nytt recept på rabarbersylt med citrus – ett riktigt gott och friskt sätt att ta vara på de fina stjälkarna. Perfekt som scones eller kex! Och riktigt gott att servera ljummen på vaniljglass eller våfflor!

 kokasylt.se

Lasagne

Ädelost

Kombinera grovt med grönt och gör en god fullkornslasagne!

lasagne.nu

Gott och bekvämt

Krämig paprika–risotto

En krämig risotto är riktig festmat. Trots att den är både snabblagad och sköter sig själv!

risotto.nu


Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

Nötter och mandel är gott och nyttigt. Och en viktig del av kosten för den som äter vegetariskt. Men det går att laga god, vegomat utan nötter. Vegeratiska solrosbollar passar fint i stället för köttbullar och passar såväl vardagens potatismos som helgens klyftpotatis. Variera med goda hirsbiffar och du har vegobiffar med nötig smak som passar både i pitabröd, till vegoburgare och risrätter.

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Smått och gott

Mandelkakor. Småkakor är stor bakning! Det enkla är ibland det allra godaste.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...