Svartvinbärspaj

Svarta vinbär passar till mer än vinbärssaft! Visst är bären lite syrliga, men med lite extra socker ger de en fin smak till smulpajen.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 2-3 dl socker
  • 3-4 dl svarta vinbär
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Blanda vetemjöl och 1 deciliter socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Lägg i de svarta vinbären och sockra rejält, 1-2 deciliter. För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl, men det brukar inte behövas.

Fördela smuldegen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av Emelie
30 mars 2013

Kan man blanda svartavinbär och blåbär om man vill ha det i pajen...

Kommentar av SB=BÄST
16 september 2012

vÄRLDENS GODASTE PAJ ENLIGT OSS! ;D<333

Kommentar av Helia
6 augusti 2012

Jätte god paj! vi körde med farinsocker istället och det blev så mycket godare enligt mig :)

Kommentar av B
25 juli 2011

En riktigt god paj, men man skulle nog kunna dra ner på sockret något. Jag tog ungefär 2 dl, men det hade nog blivit bättre med 1-1½ dl.

Kommentar av Karro
30 september 2009

Vilken TOPPEN sida!! Ska genast lägga till den bland mina favoriter... så slipper jag leta efter pajer någons mer=)

TACK!!

Kommentar av Ella
21 juli 2009

Fruktansvärt god paj som uppskattades väldigt mycket vid besök!!!

Kommentar av loviii
6 juli 2009

jätte god, jag älskar svarta vinbär!

Kommentar av cazper
18 april 2009

Mmm en jättego paj

Kommentar av Marulla
24 augusti 2008

Fantastiskt god paj som min mor gjorde av första skörden.


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sallad till buffén

Somrig sallad till buffén

Nej, nytt är det inte, men så gott! Klassikern grekisk sallad med salta oliver, välmogna tomater och fetaost tar sin välförtjänta plats på buffén.

salladsrecept.se

Squashrecept

Squash i överflöd

När squashen mognar i trädgården blir mången odlare panikslagen. Vad gör man med överflödet? Tja, kanske paj?

vegetariskarecept.se


Gratänger

Värmande och matiga potatisgratänger

Enkel vardagsmat eller lyxigt tillbehör till helgsteken? En klassisk gratäng med potatis som bas är båda delar!

Bekväm mat går lätt att ha färdig i frysen eller kylen, passar vardag som fest och kan serveras ihop med de flesta tillbehör. Gratänger med potatis som bas är just bekvämt. Du kan smaksätta med vad du för tillfället råkar ha hemma. Och servera dem till det mesta!
Gör du potatisgratäng med zucchini har du en god vego–gratäng till bönsalladen. Väljer du din favoritkorv kan potatisgratängen med korv och färskost bli en riktig festrätt eller barnens älsklingsrätt! Tillsammans med en grönsallad är enkel potatisgratäng med lax en perfekt vardagsmiddag – medan samma gratäng blir festmat på buffén. Eller prova ännu ett nytt, gott recept på rotfruktsgratäng som smakar utmärkt till både söndagsstek eller ett kryddigt grillspett!

 gratäng.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...