Grundrecept

Med det här grundreceptet kan du variera din smulpaj i det oändliga!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl skivad eller hackad frukt eller bär
  • 1/2 -1 1/2 dl socker till bären
  • ev. 1-2 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills det bildar en grynig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

Fördela sedan smuldegen över frukt eller bär och grädda pajen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg. Servera gärna med vaniljsås eller vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Maria
17 maj 2017

Hallon marinerade i äpple hoppas jag blir smask i min paj!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
17 maj 2017

Hallon marinerade i äpple hoppas jag blir smask i min paj

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av m.droge
29 maj 2016

Trevligt att traffa pa ett svenskt recept for smulpajer! Maste prova!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Oliwia
27 september 2015

Pajen står i ungen just nu. Jag bytte ut en tredjedel av mjölet till havregryn av min egna enfarenhet och degen smakar super. Snart ska jag hälla in en vaniljpudding och köra in den i ugnen direkt. Väldigt taggad på resultatet

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Våfflan
4 april 2015

En halv deciliter socker räcker gott till degen, och till de flesta bär (såvida det inte är rabarber) så räcker en matsked socker också gott och väl. Om man tycker om frukt och bär det vill säga, och inte bara vill äta socker :P

Kommentar av anonym
24 juli 2013

Jättegott att byta ut hela eller en del av mjölet mot havregryn! Rekomenderas! ^-^

Kommentar av Leya
19 juli 2013

Nu står rödavinbärs pajen i ungnen!! Vi har super mycket röda vinbär i trädgården och jag ville göra något med dom! Innan jag la in den i ungnen såg den super god ut!!! Hoppas bara den smakar bra!!!

Kommentar av osignerat
7 juli 2013

mycket god kan jag säga

Kommentar av Julia
24 juni 2013

En smultron och rabarber smulpaj står nu i ugnen :) Vi har massa smultron i trädgården och jag ville gärna göra något gott av dem, men jag läste att saft och sylt av smultron inte blir bra, men paj var det en del som hade testat och lyckats med så jag får hoppas det blir bra :)

Redaktionens kommentar
Oj, vad gott det låter! På vår systersida kokasylt.se finns ett recept på smultronsylt som vi rekommenderar varmt.
Kommentar av Carro
27 maj 2013

Kan man förbereda den dagen innan å ställa i kylen för å grädda den dagen efter? :)

Redaktionens kommentar
Förvara pajens fyllning i pajformen separat från degen - då slipper du att det blir geggigt. Smula sedan bara över degen och grädda!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Nästa »

Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Brödrecept

Utflykt!

Dags för utflykt i solskenet! Baka ett gott utflyktsbröd som passar ostmackan!

hembakatbrod.se

Helgmenyn

Moussaka till helgen

En ångande moussaka är riktig helgmat, perfekt att laga åt många och lätt att göra!

helgmenyn.se


Tårtor

Tårtor för alla tillfällen

Sommaren är högsäsong för tårtor. Prinsesstårta med hallon och vaniljkräm sätter guldkant på skolavslutningen eller födelsedagen!

Gräddtårtan förknippas starkt med kalas, prova en ovanligt god variant med lemon curd i fyllningen! När de färska bären börjar komma lyfts de fram fint i en härlig pannkakstårta.

Alla kan baka tårta! Marängtårta med moccagrädde blir klar på en kvart med färdiga bottnar. Eller överraska med en nyskapande fyllning av hallon, lakrits och passionsfrukt. Variera med olika bär och garnera efter din egen fantasi. Lycka till med tårtkalaset!

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...