Grundrecept

Med det här grundreceptet kan du variera din smulpaj i det oändliga!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl skivad eller hackad frukt eller bär
  • 1/2 -1 1/2 dl socker till bären
  • ev. 1-2 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills det bildar en grynig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

Fördela sedan smuldegen över frukt eller bär och grädda pajen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg. Servera gärna med vaniljsås eller vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Maria
17 maj 2017

Hallon marinerade i äpple hoppas jag blir smask i min paj!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
17 maj 2017

Hallon marinerade i äpple hoppas jag blir smask i min paj

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av m.droge
29 maj 2016

Trevligt att traffa pa ett svenskt recept for smulpajer! Maste prova!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Oliwia
27 september 2015

Pajen står i ungen just nu. Jag bytte ut en tredjedel av mjölet till havregryn av min egna enfarenhet och degen smakar super. Snart ska jag hälla in en vaniljpudding och köra in den i ugnen direkt. Väldigt taggad på resultatet

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Våfflan
4 april 2015

En halv deciliter socker räcker gott till degen, och till de flesta bär (såvida det inte är rabarber) så räcker en matsked socker också gott och väl. Om man tycker om frukt och bär det vill säga, och inte bara vill äta socker :P

Kommentar av anonym
24 juli 2013

Jättegott att byta ut hela eller en del av mjölet mot havregryn! Rekomenderas! ^-^

Kommentar av Leya
19 juli 2013

Nu står rödavinbärs pajen i ungnen!! Vi har super mycket röda vinbär i trädgården och jag ville göra något med dom! Innan jag la in den i ungnen såg den super god ut!!! Hoppas bara den smakar bra!!!

Kommentar av osignerat
7 juli 2013

mycket god kan jag säga

Kommentar av Julia
24 juni 2013

En smultron och rabarber smulpaj står nu i ugnen :) Vi har massa smultron i trädgården och jag ville gärna göra något gott av dem, men jag läste att saft och sylt av smultron inte blir bra, men paj var det en del som hade testat och lyckats med så jag får hoppas det blir bra :)

Redaktionens kommentar
Oj, vad gott det låter! På vår systersida kokasylt.se finns ett recept på smultronsylt som vi rekommenderar varmt.
Kommentar av Carro
27 maj 2013

Kan man förbereda den dagen innan å ställa i kylen för å grädda den dagen efter? :)

Redaktionens kommentar
Förvara pajens fyllning i pajformen separat från degen - då slipper du att det blir geggigt. Smula sedan bara över degen och grädda!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Nästa »

Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Frukostbullar

Börja dagen med nybakat!

Att vakna till doften av nybakat bröd höjer humöret hos de flesta. Gör lättbakade frukostbullar som jäser över natten!

frukostbullar.se

Tillbehör till grillfesten

Modiga tillbehör till grillen

Det är lätt att stirra sig blind på huvudrätten, men det är tillbehör som gör grillningen till fest! Tomatsalsa är vacker och passar till det mesta.

grillrecept.nu


Fika på trappan

Solig fika på trappan

Allas favorit tigerkakan är enkel att baka och passar perfekt med en kopp kaffe på trappan.

Det är dags att plocka fram kakfatet i våningar och fylla med hembakade kakor av olika sorter. De mjuka kakorna har förstås hedersplatsen och bland dem är en riktig favorit den saftiga sockerkakan, som är bakad med mycket smör och är riktigt hållbar. Vill man inte baka när solen lyser är det förstås också perfekt att ladda frysen en molnig dag! I kakfatets topp hittar vi gärna syltkakor, om någon orkar efter att ha ätit tigerkaka förstås.

 sockerkakor.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...