Grundrecept

Med det här grundreceptet kan du variera din smulpaj i det oändliga!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 dl socker
  • 3-4 dl skivad eller hackad frukt eller bär
  • 1/2 -1 1/2 dl socker till bären
  • ev. 1-2 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna i mjöl- och sockerblandningen tills det bildar en grynig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

Fördela sedan smuldegen över frukt eller bär och grädda pajen i cirka 20 minuter tills den fått fin färg. Servera gärna med vaniljsås eller vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt Recept och foto: Peppar och salt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av m.droge
29 maj 2016

Trevligt att traffa pa ett svenskt recept for smulpajer! Maste prova!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Oliwia
27 september 2015

Pajen står i ungen just nu. Jag bytte ut en tredjedel av mjölet till havregryn av min egna enfarenhet och degen smakar super. Snart ska jag hälla in en vaniljpudding och köra in den i ugnen direkt. Väldigt taggad på resultatet

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Våfflan
4 april 2015

En halv deciliter socker räcker gott till degen, och till de flesta bär (såvida det inte är rabarber) så räcker en matsked socker också gott och väl. Om man tycker om frukt och bär det vill säga, och inte bara vill äta socker :P

Kommentar av anonym
24 juli 2013

Jättegott att byta ut hela eller en del av mjölet mot havregryn! Rekomenderas! ^-^

Kommentar av Leya
19 juli 2013

Nu står rödavinbärs pajen i ungnen!! Vi har super mycket röda vinbär i trädgården och jag ville göra något med dom! Innan jag la in den i ungnen såg den super god ut!!! Hoppas bara den smakar bra!!!

Kommentar av osignerat
7 juli 2013

mycket god kan jag säga

Kommentar av Julia
24 juni 2013

En smultron och rabarber smulpaj står nu i ugnen :) Vi har massa smultron i trädgården och jag ville gärna göra något gott av dem, men jag läste att saft och sylt av smultron inte blir bra, men paj var det en del som hade testat och lyckats med så jag får hoppas det blir bra :)

Redaktionens kommentar
Oj, vad gott det låter! På vår systersida kokasylt.se finns ett recept på smultronsylt som vi rekommenderar varmt.
Kommentar av Carro
27 maj 2013

Kan man förbereda den dagen innan å ställa i kylen för å grädda den dagen efter? :)

Redaktionens kommentar
Förvara pajens fyllning i pajformen separat från degen - då slipper du att det blir geggigt. Smula sedan bara över degen och grädda!
Kommentar av Alice
9 februari 2013

Håller på att göra denna smulpaj för typ femtoelfte gången, alltid lika gott!

Den här gången med ekologiska äpplen och frysta hallon. Bytte ut hälften av sockret mot brun farin, och en halv dl av mjölet till havregryn :>

Kommentar av Tanja
1 januari 2013

Vi fyllde den med fruktköttet som blev över efter vår råsaftcentrifug. Ingefära, päron, apelsin, äpple, morot, ananas och citron :) supergott!!! Med vaniljglass. Detta gör vi om :)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | 4 | 5 | 6 | 7 | Nästa »

Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

kladdkakor.se

Snabba mat-pannkakor

Pannkaksfest med franska galetter!

Lyxa till vardagskvällen eller bara variera torsdagspannkakan? Franska bovetepannkakor, galetter med fyllning är värdig snabbmat!

pannkakor.se


Chokladkakor

Rött i chokladen

En riktigt god chokladkaka kan rädda en dålig dag. Kanske en mörk, rödvinsdoftande variant?

Vi erkänner gärna att vi älskar choklad! I allt från stabila kladdkakor till muffins. Få efterrätter är lika självklara till en god middag som de med choklad. Tackar du nej till hemgjord chokladglass, banankaka eller den härliga franska chokladkakan? Chokladälskaren som redan bakat mandelbrownies gör klokt i att prova ett nytt recept på chokladkaka med rött vin. Kan det bli godare?

 bakakaka.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...