Variera smulpajen

Det finns många sätt att variera sin smulpaj - här är några av dem.

  • Prova att varva olika sorters bär i samma paj, till exempel rabarber och krusbär.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot havregryn.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot råg- eller grahamsmjöl.
  • Ringla över lite sirap eller honung innan du gräddar pajen.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka en tsk bakpulver, så blir ytan lite sprödare.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka ½ kryddmått salt.
  • Strö över hackad mandel innan du sätter in pajen i ugnen.
  • Riv lite mandelmassa och blanda med mjölet, sockret och smöret.
  • En superenkel variant av smulpaj: Strö mjöl eller havregryn och socker direkt över bären/frukten och skiva över smör med osthyvel. Sen är det bara att grädda som vanligt.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av ida
15 december 2012

Jättebra tips. Vi provade idag iaf hälften av dem i en smulpaj med hallon. Mums mums blev det. Hackad mandel ovanpå var super.

Kommentar av PajätarN
23 december 2011

Är van vid att baka smulpajer och har testat en hel del olika varianter.

Mina tips:

1. Blanda vaniljsocker i mjölet, får en riktigt fin smak utan att det blir sliskigt.

2. Blanda Cocosfilngor till smuldegen du kommer att ha överst på pajen, det gör att de blir lite knaprigare men också saftigare. Självklart smakar det gott med.

3. För den som bakar på julen rekomenderar jag starkt att strö lite mald kardemumma på toppen!

(Skrev först i tips & råd)

/Niklas

Kommentar av Sara
27 juli 2009

Blir jättegott om man strör över lite kanel innan man tar in den i ugnen!!

Kommentar av Gubben
12 juni 2009

Hallonpaj med lite finhackad choklad över, mycket gott! Rekommenderas.

Kommentar av G
16 april 2009

Min favorit är hjortronpaj men inslag av hallon eller jordgubbar för att bryta av lite. Alltid mycket uppskattad!

Kommentar av ANDERS
10 mars 2009

Jag är ingen kärring , men en djävligt bra sida för mej som är novis i köket

Kommentar av Angelica
27 maj 2010

att blanda havregryn med är supergott tycker jag. :) ÄLSKAR paj!! :D

Kommentar av Lotta
6 juni 2010

Vill man ha den lite knäckig så ringla över lite sirap innan du slänger in den i ugnen. Riktigt knäckigt och gott. Godast till lite syrliga bär. Blir lite sött med tex banan.

Kommentar av Maggan
21 juni 2010

Jag brukar smälta smöret och röra ned resten av smulgodsakerna jag....

Kommentar av Galina/GT
29 januari 2009

Jag ändrade fyllningen.

500 gr keso + 4 msk socker + 2 ägg + krossade mandelnötter + jordgubbar. Det blev supper gott!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Småkakor

Knapriga småkakor till finfikan!

Störst är inte alltid bäst. Klassiska småkakor är svårslagna på kakfatet, prova spröda mandelkakor med russin!

Chocolate chip cookies i all ära, men ibland är det bra att gå tillbaka till klassikerna för att njuta rena, goda smaker till fikat. Ett välfyllt kakfat med enkla småkakor är en garanterad njutning för alla livsnjutare. Välkända kakor som schackrutor, chokladbröd, kolakakor eller syltkakor fyllda med din favoritsylt. Kanske några spröda kringlor, doppade i pärlsocker? Eller finska pinnar? Själva gillar vi klassiska smaker med russin och mandel i spröda mandelkakor!
De flesta småkakor är lika lättbakade som de är lätta att äta. Som tur är passar de att baka många och frysa in – de tinar på några minuter och är perfekt att ta fram när det plötsligt är läge för finfika! Kanske är det läge att baka en plåt just idag?

 smakakor.se

Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

bärrecept.se

Laga mer fisk!

Mat med gott rykte

Inte bara nyttiga utan dessutom fulla med smak. Bjud på klassiskt dillkryddade laxkotletter!

fiskrecept.nu


Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

Choklad, bananer och mandel passar perfekt i samma kaka. Mandel används tyvärr många gånger som en utfyllnad och ibland är det tveksamt om den tillför kakan någon smak.

Prova i stället ett gott recept på Mandelkaka med choklad, där mandeln verkligen kommer till sin rätt! Resultatet blir en smakrik och saftig kaka, med mild banansmak, tydlig nougatton och härlig chokladsmak.

Välj en god mandel, gärna ekologisk och bra mörk choklad så är helgens kaka en succé!

God helgfika på er!

 bakakaka.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Piroger

Grönkålsfyllda piroger På sistone har grönkålen uppmärksammats för sina hälsoeffekter. Smaken är dessutom fantastisk! Baka en stor sats piroger och frys in.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...