Variera smulpajen - Smulpaj

Variera smulpajen

Det finns många sätt att variera sin smulpaj - här är några av dem.

  • Prova att varva olika sorters bär i samma paj, till exempel rabarber och krusbär.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot havregryn.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot råg- eller grahamsmjöl.
  • Ringla över lite sirap eller honung innan du gräddar pajen.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka en tsk bakpulver, så blir ytan lite sprödare.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka ½ kryddmått salt.
  • Strö över hackad mandel innan du sätter in pajen i ugnen.
  • Riv lite mandelmassa och blanda med mjölet, sockret och smöret.
  • En superenkel variant av smulpaj: Strö mjöl eller havregryn och socker direkt över bären/frukten och skiva över smör med osthyvel. Sen är det bara att grädda som vanligt.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av ida
15 december 2012

Jättebra tips. Vi provade idag iaf hälften av dem i en smulpaj med hallon. Mums mums blev det. Hackad mandel ovanpå var super.

Kommentar av PajätarN
23 december 2011

Är van vid att baka smulpajer och har testat en hel del olika varianter.

Mina tips:

1. Blanda vaniljsocker i mjölet, får en riktigt fin smak utan att det blir sliskigt.

2. Blanda Cocosfilngor till smuldegen du kommer att ha överst på pajen, det gör att de blir lite knaprigare men också saftigare. Självklart smakar det gott med.

3. För den som bakar på julen rekomenderar jag starkt att strö lite mald kardemumma på toppen!

(Skrev först i tips & råd)

/Niklas

Kommentar av Sara
27 juli 2009

Blir jättegott om man strör över lite kanel innan man tar in den i ugnen!!

Kommentar av Gubben
12 juni 2009

Hallonpaj med lite finhackad choklad över, mycket gott! Rekommenderas.

Kommentar av G
16 april 2009

Min favorit är hjortronpaj men inslag av hallon eller jordgubbar för att bryta av lite. Alltid mycket uppskattad!

Kommentar av ANDERS
10 mars 2009

Jag är ingen kärring , men en djävligt bra sida för mej som är novis i köket

Kommentar av Angelica
27 maj 2010

att blanda havregryn med är supergott tycker jag. :) ÄLSKAR paj!! :D

Kommentar av Lotta
6 juni 2010

Vill man ha den lite knäckig så ringla över lite sirap innan du slänger in den i ugnen. Riktigt knäckigt och gott. Godast till lite syrliga bär. Blir lite sött med tex banan.

Kommentar av Maggan
21 juni 2010

Jag brukar smälta smöret och röra ned resten av smulgodsakerna jag....

Kommentar av Galina/GT
29 januari 2009

Jag ändrade fyllningen.

500 gr keso + 4 msk socker + 2 ägg + krossade mandelnötter + jordgubbar. Det blev supper gott!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Påskmeny

Påskens alla smaker på samma buffé!

Påsken ger hopp om våren! Vi bjuder på en grön påskbuffé, med många äggrätter och med hemlagat påskgodis i påskäggen.

Vårljus och ett välfyllt påskbord ger verkligen vårkänslor. Förr var det först nu som hönsen började lägga ägg efter vintern. Även idag äter vi extra mycket just till påsk.
Vi föreslår en lite grönare påskbuffé i år! Gör en bra grund som mättar många gäster och passar till de flesta smaker. En god potatissallad, buljongkokt potatis och en varm gratäng är bra tillbehör, om du inte vill servera Janssons frestelse. Servera hembakat bröd som passar till sill och ost. Välj gärna lammstek i olivolja om du vill servera stek till varmrätt – lammrostbiff är ett gott alternativ! Hemmagravad lax är himmelsk gott men inkokt lax passar mins lika bra på buffébordet.
Håll efterrätten enkel efter all god mat! En bärpaj på bär från frysen eller en fruktmaräng passar perfekt. Eller gör glace au four: Kall glass under ett täcke av sylt eller bär och varm maräng.
Finns det någon plats för sötsaker kvar sparar vi den till påskägget: Hemgjord citronfudge , arraksägg och chokladkrisp
En riktigt skön påsk önskar redaktionen! Och glöm inte att fånga vårsolen om den skymtar fram!

 påskmat.se

Smak av höst

Höstsmaker inför Halloween

Värm upp senhösten med rykande varm äppelglögg! Bjud in till en skönt avslappnad höstfest i helgen.

halloweenrecept.se

Kladdkakor

Fika genast? Kladdkaka!

Kladdkakan har vunnit svenska folkets hjärtan! Med en lätt nötbotten blir den om möjligt ännu godare.

kladdkakor.se


Koka sylt

Bär kvar i frysen?

Hemkokt sylt är ett fint sätt att ta tillvara säsongens frukt och bär. Dessutom smakar din egen sylt så mycket bättre än den du köper i butiken!

Det är lätt att koka sin egen sylt. Du kan variera dina recept och hitta egna smak-favoriter. Färska bär och frukt eller använd det du har i frysen.

På kokasylt.se finns recepten du behöver. Bara att ta fram syltgrytan och börja samla glasburkar!

 kokasylt.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Brownies

Mörka chokladbrownies. Chokladrutornas Rolls Roys… Brownies passar både fika och efterrätt.
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...