Variera smulpajen

Det finns många sätt att variera sin smulpaj - här är några av dem.

  • Prova att varva olika sorters bär i samma paj, till exempel rabarber och krusbär.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot havregryn.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot råg- eller grahamsmjöl.
  • Ringla över lite sirap eller honung innan du gräddar pajen.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka en tsk bakpulver, så blir ytan lite sprödare.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka ½ kryddmått salt.
  • Strö över hackad mandel innan du sätter in pajen i ugnen.
  • Riv lite mandelmassa och blanda med mjölet, sockret och smöret.
  • En superenkel variant av smulpaj: Strö mjöl eller havregryn och socker direkt över bären/frukten och skiva över smör med osthyvel. Sen är det bara att grädda som vanligt.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av ida
15 december 2012

Jättebra tips. Vi provade idag iaf hälften av dem i en smulpaj med hallon. Mums mums blev det. Hackad mandel ovanpå var super.

Kommentar av PajätarN
23 december 2011

Är van vid att baka smulpajer och har testat en hel del olika varianter.

Mina tips:

1. Blanda vaniljsocker i mjölet, får en riktigt fin smak utan att det blir sliskigt.

2. Blanda Cocosfilngor till smuldegen du kommer att ha överst på pajen, det gör att de blir lite knaprigare men också saftigare. Självklart smakar det gott med.

3. För den som bakar på julen rekomenderar jag starkt att strö lite mald kardemumma på toppen!

(Skrev först i tips & råd)

/Niklas

Kommentar av Sara
27 juli 2009

Blir jättegott om man strör över lite kanel innan man tar in den i ugnen!!

Kommentar av Gubben
12 juni 2009

Hallonpaj med lite finhackad choklad över, mycket gott! Rekommenderas.

Kommentar av G
16 april 2009

Min favorit är hjortronpaj men inslag av hallon eller jordgubbar för att bryta av lite. Alltid mycket uppskattad!

Kommentar av ANDERS
10 mars 2009

Jag är ingen kärring , men en djävligt bra sida för mej som är novis i köket

Kommentar av Angelica
27 maj 2010

att blanda havregryn med är supergott tycker jag. :) ÄLSKAR paj!! :D

Kommentar av Lotta
6 juni 2010

Vill man ha den lite knäckig så ringla över lite sirap innan du slänger in den i ugnen. Riktigt knäckigt och gott. Godast till lite syrliga bär. Blir lite sött med tex banan.

Kommentar av Maggan
21 juni 2010

Jag brukar smälta smöret och röra ned resten av smulgodsakerna jag....

Kommentar av Galina/GT
29 januari 2009

Jag ändrade fyllningen.

500 gr keso + 4 msk socker + 2 ägg + krossade mandelnötter + jordgubbar. Det blev supper gott!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Glassfest!

Hemgjord glass – läcker svalka i sommarvärmen!

Att göra egen glass är lättare än det kanske verkar. Med en enkel glassmaskin gör du hemgjord glass med mer smak än all glass du kan köpa!

Det är en varm sommar i år och få tackar nej till lite svalkande glass. Få saker är lika tacksamma att göra själv som just glass. Du får en helt annan och mycket rikare smak på hemgjord glass och vet dessutom vad du stoppar i den!
Och det är inte så svårt. Knepet för att lyckas är att röra glassen medan den fryser och för det använder du en glassmaskin. Det finns en uppsjö av modeller men har du inte bråttom så räcker en enkel maskin långt.
Glass kan göra på mängder av sätt. Från en enkel och snabb vaniljglass utan ägg till en riktigt krämig och smakrik chokladglass. Eller yoghurtglass, bärglass eller kanske mjölkfri glass?
Det är lätt att experimentera om du väl gjort glass några gånger. Anpassa dej efter vilka bär som är mogna. Kanske blåbärsglass, hallonglass eller en god sorbet på citron eller havtorn? Eller så lyxar du till det med en svalkande saffransglass!
Oavsett vilken din favorit blir så smakar hemgjord glass fantastiskt! Och glöm inte chokladsåsen

 glassrecept.nu

Fredagsmys

Äntligen fredagstacos!

Älskade fredag! Vi sparkar igång helgen med tacokväll hemma.

tacorecept.nu

Bakakaka

Mandel, banan och choklad

Passa på att baka någonting riktigt gott till helgen. Prova ett nytt recept på chokladkaka med banan och god mandelsmak!

bakakaka.se


Kladdkakor

Fikadags!

Hösten är här och vi närmar oss en tid när fikat blir en viktig ljuspunkt under allt mörkare dagar. Värm upp inför höstens fikastunder med muffins!

Tillbaka på jobbet eller i skolan efter sommaren? På många ställen är dagens fikapaus ett självklart inslag i arbetsdagen. Eller har ni veckofika för hela avdelningen? Oavsett vilket så kan hembakat fikabröd lyfta vilken mulen dag som helst!

Klassiska kanelbullar, härliga vaniljbullar eller en enkel sockerkaka kan aldrig vara fel till kaffet. Eller var för inte prova ett nytt recept på kladdkakemuffins, som alternativ till den vanliga kladdkakan?

Mera fika åt folket!

 kladdkakor.se


Lingonsylt

Ett mångsidigt bär Lingonsylt passar till såväl köttbullarna som pannkakorna. En oumbärlig del i svensk matkultur helt enkelt! Plocka, koka, njut.

Piroger

Grönkålsfyllda piroger På sistone har grönkålen uppmärksammats för sina hälsoeffekter. Smaken är dessutom fantastisk! Baka en stor sats piroger och frys in.
Prenumerera direkt! Gratis!

Sås

Rhodeislandsås Snygg färg har rhodeislandsåsen som lyfter salladen eller kanske hamburgaren till nya höjder.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...