Variera smulpajen

Det finns många sätt att variera sin smulpaj - här är några av dem.

  • Prova att varva olika sorters bär i samma paj, till exempel rabarber och krusbär.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot havregryn.
  • Byt ut hälften av vetemjölet mot råg- eller grahamsmjöl.
  • Ringla över lite sirap eller honung innan du gräddar pajen.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka en tsk bakpulver, så blir ytan lite sprödare.
  • När du blandar mjöl och socker blandar du även i cirka ½ kryddmått salt.
  • Strö över hackad mandel innan du sätter in pajen i ugnen.
  • Riv lite mandelmassa och blanda med mjölet, sockret och smöret.
  • En superenkel variant av smulpaj: Strö mjöl eller havregryn och socker direkt över bären/frukten och skiva över smör med osthyvel. Sen är det bara att grädda som vanligt.

 

Läsarkommentarer


Kommentar av ida
15 december 2012

Jättebra tips. Vi provade idag iaf hälften av dem i en smulpaj med hallon. Mums mums blev det. Hackad mandel ovanpå var super.

Kommentar av PajätarN
23 december 2011

Är van vid att baka smulpajer och har testat en hel del olika varianter.

Mina tips:

1. Blanda vaniljsocker i mjölet, får en riktigt fin smak utan att det blir sliskigt.

2. Blanda Cocosfilngor till smuldegen du kommer att ha överst på pajen, det gör att de blir lite knaprigare men också saftigare. Självklart smakar det gott med.

3. För den som bakar på julen rekomenderar jag starkt att strö lite mald kardemumma på toppen!

(Skrev först i tips & råd)

/Niklas

Kommentar av Sara
27 juli 2009

Blir jättegott om man strör över lite kanel innan man tar in den i ugnen!!

Kommentar av Gubben
12 juni 2009

Hallonpaj med lite finhackad choklad över, mycket gott! Rekommenderas.

Kommentar av G
16 april 2009

Min favorit är hjortronpaj men inslag av hallon eller jordgubbar för att bryta av lite. Alltid mycket uppskattad!

Kommentar av ANDERS
10 mars 2009

Jag är ingen kärring , men en djävligt bra sida för mej som är novis i köket

Kommentar av Angelica
27 maj 2010

att blanda havregryn med är supergott tycker jag. :) ÄLSKAR paj!! :D

Kommentar av Lotta
6 juni 2010

Vill man ha den lite knäckig så ringla över lite sirap innan du slänger in den i ugnen. Riktigt knäckigt och gott. Godast till lite syrliga bär. Blir lite sött med tex banan.

Kommentar av Maggan
21 juni 2010

Jag brukar smälta smöret och röra ned resten av smulgodsakerna jag....

Kommentar av Galina/GT
29 januari 2009

Jag ändrade fyllningen.

500 gr keso + 4 msk socker + 2 ägg + krossade mandelnötter + jordgubbar. Det blev supper gott!

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Fettisdagen 28 februari

Baka dina egna semlor hemma med nya recept!

Det är semmeltider och vi äter semlor som aldrig förr. Prova något nytt och baka egna semmelmuffins!

Nuförtiden kan vi köpa semlor i butiker och på café mellan jul och påsk. Varje år mumsar vi i oss över 40 miljoner semlor i Sverige. Och varianterna blir fler även om de flesta vill ha klassiska semlor kring fettisdagen.
Alla konditorier påstår att just deras semlor är de allra godaste. Men godast är väl ändå dina egna, hembakade semlor! Baka klassiska semlor, wienersemlor, semlor med hallon, lemoncurd-semlor eller kanske chokladsemlor. Prova karlsbadersemlor, vaniljsemlor eller petit-choux semlor … Kanske en semmelkrans som räcker till många?
Eller tänk på gränserna lite till och testa något nytt. Kanske ett recept på chokladsemlor, saffranssemlor eller ett fat läckra semmelmuffins fyllda med mandelmassa.
Inte konstigt att vi gillar semlor!

 semlor.nu

Bakabullar

Nybakat

Vad sägs om en nybakad kanelbulle till helgfikat? I stället för en mikrad från frysen...

bakabullar.se

Kantareller

Snabblagad svamplycka

Ingen svamp är lika fylld med sommarsmak som kantarellen. Laga kantarellpasta för att fånga smaken.

pastarecept.nu


Pajrecept

Nya goda pajer

Paj är lätt att lyckas med. Laga en god ostpaj på chevre!

Det är lätt att förstå varför paj är en vanlig rätt när vi får gäster. Lätt att laga i förväg, enkel att lyckas med, möjlig att variera i det oändliga och god nog som festmat!
Prova några nya recept nästa gång: Kanske en god lammfärspaj eller en smakrik köttfärspaj med fetaost? Laga smakrik paj på chevre, getost. Eller gör en enkel fetaostpaj och servera med sallad. En klassisk ost– och skinkpaj passar lika bra till lunch som huvudrätt!

 pajrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...