Blåbärspaj med vanilj

Vanilj ger den här pajen en smak utöver det vanliga! Servera med lättvispad grädde, men hoppa över vaniljsåsen - den kan lätt dränka vaniljsmaken i pajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl crème fraiche
  • 3-4 dl blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Blanda crème fraiche, 1/2 deciliter socker och vanilj och rör slätt. Täck botten av formen med blandningen. Lägg i blåbären och sockra eventuellt lätt.

För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Smula sedan mjölblandningen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce
7 juni 2014

Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce

Kommentar av anne
20 oktober 2012

det bästa jag har ätit i paj väg <3

Kommentar av Karin
15 augusti 2011

Hej! Tack för många bra recept. Man vet att det alltid blir bra när man tar recept från era hemsidor.

Jag undrar om det i detta recept går att ersätta vaniljpulvret med vaniljstång på något sätt?

Redaktionens kommentar
Jovisst, du kan skrapa ner innanmätet i en vaniljstång istället för vaniljpulver.
Kommentar av Sötstruten
7 februari 2011

Går det bra med vaniljyoughurt istället för creme fraiche? =)

Kommentar av Gealach
11 mars 2010

Den här pajen är fullkomligt livsfarlig, som sagt! Helt underbart god!

Kommentar av Kakmonstret
3 september 2009

Fullständigt livsfarlig!

Kommentar av Blåbär
23 augusti 2009

Sjukt god!

Kommentar av Linda
26 juli 2009

Den va så god så att man skulle kunna äta den varje dag!!!

Kommentar av ahmed/ak
22 februari 2010

den var knaz god

Kommentar av Mia
21 juli 2010

Toppengod trots att jag ändrat receptet något:

2 dl mjöl ersattes med dinkelmjöl, + ca 1 dl fiberhavregryn i smuldegen. Creme fraich ersattes med ekologisk matl.yoghurt (hade ingen creme fraiche) + lite extra vaniljsocker + ca 1 tsk potatismjöl (blandas). Ca 5 dl frysta blåbär + potatismjöl. Smuldegen blandade sig med blåbären vid gräddningen men det gjorde inget. pajen blev segt knäckig. Toppengod!


Adventsfika

Adventsfika med hembakat

Bjud på klassisk adventsfika till helgen, med mjuka lussebullar och knapriga pepparkakor!

Första adventshelgen är som gjord för fin-fika med vänner eller familj. Ännu har julhetsen inte bitit sig tag och det är för tidigt att börja med det stora julstöket. Istället kan man baka en liten sats bullar eller kakor och njuta av nybakat till glöggen.

Så här inför jul satsar vi på klassiska smaker som vi inte fått på länge: Pepparkakor, lussekatter eller saffranslängd med recept som alltid fungerar. Klassiska pepparkakor eller möra pepparkakor? För den som inte kan bärga sig finns recept för pepparkakshus, kristyr och vita pepparkakor … Men själva passar vi på att adventsfika lite till först!

 julkakor.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Grönkål

Grönkål + pasta = sant

Nu finns det inte många färska, svenska grönsaker att få i novembermörkret, men den vitaminspäckade grönkålen är ett viktigt undantag. Dessutom passar den hand i handske med pasta som i en mustig lasagne med grönkål och färskost.

En snabbare variant på kombinationen pasta och grönkål är krämig pastasås smaksatt med kryddnejlika och överströdd med hasselnötter som en tjuvstart på julens smaker. Grönkålen passar bra såväl färsk som tillagad. Finns det inte färsk grönkål att få tag på går fryst också bra, även om den inte ger samma färska känsla och tuggmotstånd.

Framåt jul brukar grönkålen, som är viktig till julbordets halländska långkål, säljas på fler ställen. Jul, förresten - kanske får en färsk grönkålssallad göra entré redan nu och följa med som en grön favorit på julbordet?

 lasagne.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...