Blåbärspaj med vanilj

Vanilj ger den här pajen en smak utöver det vanliga! Servera med lättvispad grädde, men hoppa över vaniljsåsen - den kan lätt dränka vaniljsmaken i pajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl crème fraiche
  • 3-4 dl blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Blanda crème fraiche, 1/2 deciliter socker och vanilj och rör slätt. Täck botten av formen med blandningen. Lägg i blåbären och sockra eventuellt lätt.

För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Smula sedan mjölblandningen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce
7 juni 2014

Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce

Kommentar av anne
20 oktober 2012

det bästa jag har ätit i paj väg <3

Kommentar av Karin
15 augusti 2011

Hej! Tack för många bra recept. Man vet att det alltid blir bra när man tar recept från era hemsidor.

Jag undrar om det i detta recept går att ersätta vaniljpulvret med vaniljstång på något sätt?

Redaktionens kommentar
Jovisst, du kan skrapa ner innanmätet i en vaniljstång istället för vaniljpulver.
Kommentar av Sötstruten
7 februari 2011

Går det bra med vaniljyoughurt istället för creme fraiche? =)

Kommentar av Gealach
11 mars 2010

Den här pajen är fullkomligt livsfarlig, som sagt! Helt underbart god!

Kommentar av Kakmonstret
3 september 2009

Fullständigt livsfarlig!

Kommentar av Blåbär
23 augusti 2009

Sjukt god!

Kommentar av Linda
26 juli 2009

Den va så god så att man skulle kunna äta den varje dag!!!

Kommentar av ahmed/ak
22 februari 2010

den var knaz god

Kommentar av Mia
21 juli 2010

Toppengod trots att jag ändrat receptet något:

2 dl mjöl ersattes med dinkelmjöl, + ca 1 dl fiberhavregryn i smuldegen. Creme fraich ersattes med ekologisk matl.yoghurt (hade ingen creme fraiche) + lite extra vaniljsocker + ca 1 tsk potatismjöl (blandas). Ca 5 dl frysta blåbär + potatismjöl. Smuldegen blandade sig med blåbären vid gräddningen men det gjorde inget. pajen blev segt knäckig. Toppengod!


Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Fisksoppa

Fisk + tomat och halloumi

Fisksoppa kan vara både lättlagat och enkelt. Gör en läcker soppa med tomat och tärnad halloumi. En vardagssoppa som smakar fest!

fisksoppa.se

Rostade tillbehör

Egna rotfruktschips till helgen

Det är ofta tillbehören som sätter gör måltiden till något extra. Hemgjorda rotfruktschips är lätt att göra och det perfekta tilltugget till soppa eller som fredagsmys.

helgmenyn.se


Frukostbullar

Hembakad frukost-bulle förgyller hela dagen!

Vem vill inte vakna till doften av nybakat bröd? Hembakta grahamsbullar är rätt blandning mellan nyttigt och gott!

Det är någonting speciellt med hembakat bröd. Doften som sprider sig i köket och känslan av enkel lyx när man slår sig ner vid frukostbordet med en hel korg nybakta frukostbullar.
Ska det vara grovt eller fint? Välj dina favoriter efter smak! Klassiska scones går allra fortast och är mångas favorit. Andra vill ha lite tuggmostånd som mättar och väljer rågbullar med linfrön – både nyttigt och gott! Eller gör saftiga morotsbullar och lyxiga honungsbullar med aprikoser.
Klassiska frallor med det rätta fraset passar alltid till en långfrukost, precis som mjuka tekakor. Själva vill vi ha mjuka grahamsbullar – ett bra sätt att vakna lagom nyttig och garanterat gott!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...