Blåbärspaj med vanilj

Vanilj ger den här pajen en smak utöver det vanliga! Servera med lättvispad grädde, men hoppa över vaniljsåsen - den kan lätt dränka vaniljsmaken i pajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl crème fraiche
  • 3-4 dl blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Blanda crème fraiche, 1/2 deciliter socker och vanilj och rör slätt. Täck botten av formen med blandningen. Lägg i blåbären och sockra eventuellt lätt.

För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Smula sedan mjölblandningen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce
7 juni 2014

Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce

Kommentar av anne
20 oktober 2012

det bästa jag har ätit i paj väg <3

Kommentar av Karin
15 augusti 2011

Hej! Tack för många bra recept. Man vet att det alltid blir bra när man tar recept från era hemsidor.

Jag undrar om det i detta recept går att ersätta vaniljpulvret med vaniljstång på något sätt?

Redaktionens kommentar
Jovisst, du kan skrapa ner innanmätet i en vaniljstång istället för vaniljpulver.
Kommentar av Sötstruten
7 februari 2011

Går det bra med vaniljyoughurt istället för creme fraiche? =)

Kommentar av Gealach
11 mars 2010

Den här pajen är fullkomligt livsfarlig, som sagt! Helt underbart god!

Kommentar av Kakmonstret
3 september 2009

Fullständigt livsfarlig!

Kommentar av Blåbär
23 augusti 2009

Sjukt god!

Kommentar av Linda
26 juli 2009

Den va så god så att man skulle kunna äta den varje dag!!!

Kommentar av ahmed/ak
22 februari 2010

den var knaz god

Kommentar av Mia
21 juli 2010

Toppengod trots att jag ändrat receptet något:

2 dl mjöl ersattes med dinkelmjöl, + ca 1 dl fiberhavregryn i smuldegen. Creme fraich ersattes med ekologisk matl.yoghurt (hade ingen creme fraiche) + lite extra vaniljsocker + ca 1 tsk potatismjöl (blandas). Ca 5 dl frysta blåbär + potatismjöl. Smuldegen blandade sig med blåbären vid gräddningen men det gjorde inget. pajen blev segt knäckig. Toppengod!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Pajrecept

Helgmiddag

Nya, goda pajrecept! Gör en brie-och salamipaj som bjudmat.

pajrecept.se

Småkakor

Knapriga småkakor

Småkakor är stor bakkonst, och det ska vara bitar i! Chocolate chip cookies med med rostade kakaobönor blir perfekt!

smakakor.se


Lammrecept

Lyckas med lamm

Laga lamm till helgen! Prova lammkotletter med tomat och du har en rustik rätt med helgkänsla.

Lamm är rejäl mat. Smakrikt i sig själv och ofta använt till kryddiga rätter. En lammstek i ugnen är riktig festmat som passar året om – både varm och kallskuren. Få rätter värmer lika mycket som en lammgryta, gärna med svamp eller rotfrukter.
Och att laga lammkotletter är varken svårt eller tar tid. Stekta med en god tomatsås tar de bara några minuter. Väljer du att laga lammkotletter i ugn med äpplen, lök och morötter sköter de sig själva och du får saftigt kött med god buljong till.
Ofta finns det svenskt lammkött att köpa i butiken. Välj det och köp gärna närproducerat om du har möjlighet. Bra för djuren, miljön och smaken!

 ://www.lammrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...