Blåbärspaj med vanilj

Vanilj ger den här pajen en smak utöver det vanliga! Servera med lättvispad grädde, men hoppa över vaniljsåsen - den kan lätt dränka vaniljsmaken i pajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 1 1/2 dl socker
  • 1 dl crème fraiche
  • 3-4 dl blåbär
  • 2 tsk vaniljpulver
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter.

Blanda crème fraiche, 1/2 deciliter socker och vanilj och rör slätt. Täck botten av formen med blandningen. Lägg i blåbären och sockra eventuellt lätt.

För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Smula sedan mjölblandningen över bären och grädda pajen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce
7 juni 2014

Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I'm wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day! agebekeedkaeedce

Kommentar av anne
20 oktober 2012

det bästa jag har ätit i paj väg <3

Kommentar av Karin
15 augusti 2011

Hej! Tack för många bra recept. Man vet att det alltid blir bra när man tar recept från era hemsidor.

Jag undrar om det i detta recept går att ersätta vaniljpulvret med vaniljstång på något sätt?

Redaktionens kommentar
Jovisst, du kan skrapa ner innanmätet i en vaniljstång istället för vaniljpulver.
Kommentar av Sötstruten
7 februari 2011

Går det bra med vaniljyoughurt istället för creme fraiche? =)

Kommentar av Gealach
11 mars 2010

Den här pajen är fullkomligt livsfarlig, som sagt! Helt underbart god!

Kommentar av Kakmonstret
3 september 2009

Fullständigt livsfarlig!

Kommentar av Blåbär
23 augusti 2009

Sjukt god!

Kommentar av Linda
26 juli 2009

Den va så god så att man skulle kunna äta den varje dag!!!

Kommentar av ahmed/ak
22 februari 2010

den var knaz god

Kommentar av Mia
21 juli 2010

Toppengod trots att jag ändrat receptet något:

2 dl mjöl ersattes med dinkelmjöl, + ca 1 dl fiberhavregryn i smuldegen. Creme fraich ersattes med ekologisk matl.yoghurt (hade ingen creme fraiche) + lite extra vaniljsocker + ca 1 tsk potatismjöl (blandas). Ca 5 dl frysta blåbär + potatismjöl. Smuldegen blandade sig med blåbären vid gräddningen men det gjorde inget. pajen blev segt knäckig. Toppengod!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Småkakor

Smått är gott!

Baka sju sorters småkakor och bjud på klassiskt kafferep. Börja med kolakakorna!

smakakor.se

Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

bärrecept.se


Glutenfria småkakor

Glutenfritt kalas med smaker för alla!

Att ordna riktigt god fika utan vanligt mjöl måste inte vara svårt. Hembakade chokladkakor är småkakor som alla kan njuta av!

Allt fler behöver glutenfri kost och även om du själv tål mjöl är det inte ovanligt att dina gäster inte gör det. Men att baka glutenfria småkakor brukar gå lätt och bli riktigt gott!
Ett bra knep är att kombinera bovete och havregryn. Se bara till att köpa garanterat glutenfria havregryn – det finns på den glutenfria hyllan i butiken.
Glutenfria havrekakor är knapriga och smakrika kakor i klassisk småkakestil – perfekta till kaffe eller te! Knapriga små skorpor med kanel och fint kras är inte bara goda utan också vackra på kakfat eller som present i en vacker glasburk. Och riktigt goda chokladkakor behöver inte heller innehålla gluten!
Eller gör superenkla kokostoppar – en klassisk småkaka som är naturligt glutenfri!
Vill du sedan att fikabordet ska digna lägger du lätt till en glutenfri kladdkaka, en sockerkaka eller kanske en paj? Alla frukt– och bärpajer är enkla att göra glutenfria. Till exempel en glutenfri björnbärspaj som passar fint som varmt inslag när man vill lyxa till det!
Trevlig fika för alla!

 glutenfriarecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...