Björnbärspaj med citrus

Björnbär och citron i skön förening! Björnbärspaj är en höjdare - här med mandelsmak!

Med glutenfria havregryn bli pajen dessutom glutenfri.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Smuldeg

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 dl riven kokos

Fyllning

  • 4-5 dl björnbär
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med smuldegen. Skär kallt smör eller margarin i bitar. Blanda med socker, mandelmjöl och havregryn. Tillsätt bakpulver och blanda samman med händerna tills smöret är finfördelat.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma bären. Blanda bär och citronsaft i en bunke och lägg bären i formen. Strö över socker och pudra över potatismjöl med en sil. Sätt in bären i ugnen och låt bären koka samman cirka 10 minuter.

Ta ut formen och strö över smuldegen. Sänk till 180 gradr och grädda pajen i cirka 20 minuter. Passa pajen på slutet så inte ytan bränns. När ytan är nästan färdig - ta ut pajen och strö över kokos. Grädda ytterligare några minuter.

Servera pajen ljummen med vispgrädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Naketkorn

Nordiskt ris

Ris i all ära, men naketkorn är både gott och klart annorlunda!

veganrecept.se

Kycklingrecept

Dragon & bacon

Baconlindad kycklingfilé med ugnsbakad rotfrukter... prova ett recept som är lätt att lyckas med och smakar fantastiskt!

kycklingrecept.nu


Läcker pudding

Smakfull squash

Squash brukar växa så det brakar i augusti. En god pudding till efterrätt eller lunch kanske?

Nu är säsongen för squash och den som provat att odla dessa snabbväxande jättefrukter vet att de finns i mängder av varianter och kan bli enorma.
När du ätit dej mätt på squashsoppa kan du prova att göra en variant med squash och svamp. Att fylla och ugnsbaka squash är en läcker rätt som passar många. Eller använd den istället för aubergin i en klassisk moussaka.
En enkel squashpudding passar både efterrätt eller som lättare kvällsrätt. Servera med frukt och lite vispad grädde!

 efterratter.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...