Björnbärspaj med citrus

Björnbär och citron i skön förening! Björnbärspaj är en höjdare - här med mandelsmak!

Med glutenfria havregryn bli pajen dessutom glutenfri.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Smuldeg

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 dl riven kokos

Fyllning

  • 4-5 dl björnbär
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med smuldegen. Skär kallt smör eller margarin i bitar. Blanda med socker, mandelmjöl och havregryn. Tillsätt bakpulver och blanda samman med händerna tills smöret är finfördelat.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma bären. Blanda bär och citronsaft i en bunke och lägg bären i formen. Strö över socker och pudra över potatismjöl med en sil. Sätt in bären i ugnen och låt bären koka samman cirka 10 minuter.

Ta ut formen och strö över smuldegen. Sänk till 180 gradr och grädda pajen i cirka 20 minuter. Passa pajen på slutet så inte ytan bränns. När ytan är nästan färdig - ta ut pajen och strö över kokos. Grädda ytterligare några minuter.

Servera pajen ljummen med vispgrädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Viltfärslimpa

Vilt ger smaken

Färs förvandlas alltför oftast till pastasås. Men viltfärslimpa passar både som varmrätt och till snittar.

helgmenyn.se

Pastapytt

Lättlagad svamplyx

Fullt av höstsvamp? Laga läcker tortellinipytt med skogssvamp och kyckling!

pastarecept.nu


Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

Ligger helgmaten ännu tung i magen? Eller börjar du bara längta efter lite lättare mat efter julen? Börja året med en god quinoasallad med bönor, caesarsallad, fetasostsallad eller kanske en kycklingsallad! Och skulle magen kurra är en varm soppa både gott, lättlagat och nyttigt! Vi föreslår klassiker som rödbetssoppa, krämig kycklingsoppa eller kanske potatis– och purjolökssoppa.

 salladsrecept.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...