Björnbärspaj med citrus

Björnbär och citron i skön förening! Björnbärspaj är en höjdare - här med mandelsmak!

Med glutenfria havregryn bli pajen dessutom glutenfri.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

Smuldeg

  • 125 g smör eller margarin
  • 2 dl socker
  • rivet skal av en ekologisk citron
  • 2 dl mandelmjöl
  • 2 dl havregryn
  • 1 krm bakpulver
  • 1/2 dl riven kokos

Fyllning

  • 4-5 dl björnbär
  • 2 msk citronsaft
  • 1 dl socker
  • 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Värm ugnen till 200 grader.

Börja med smuldegen. Skär kallt smör eller margarin i bitar. Blanda med socker, mandelmjöl och havregryn. Tillsätt bakpulver och blanda samman med händerna tills smöret är finfördelat.

Smöra en ugnsfast form, stor nog att rymma bären. Blanda bär och citronsaft i en bunke och lägg bären i formen. Strö över socker och pudra över potatismjöl med en sil. Sätt in bären i ugnen och låt bären koka samman cirka 10 minuter.

Ta ut formen och strö över smuldegen. Sänk till 180 gradr och grädda pajen i cirka 20 minuter. Passa pajen på slutet så inte ytan bränns. När ytan är nästan färdig - ta ut pajen och strö över kokos. Grädda ytterligare några minuter.

Servera pajen ljummen med vispgrädde eller vaniljglass.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Våffelfest

Våffeldagen är här!

Den 25 mars är det Maria Bebådelsedagen och också våffeldagen. Njut av dina favoritvåfflor med familj eller vänner nu på lördag.

Våffeldagen är ett säkert vårtecken. Det brukar påstå att våffeldagen beror på en felsägning, att Vårfrudagen, som Maria bebådelsedagen kallades i södra Sverige förr blev till våffeldagen. Oavsett om det är sant eller inte passar våfflor bra när solen börjar lysa och hönsen åter lägger ägg.
Våfflor finns i mängder av varianter. Från klassiska våfflor, till hallonvåfflor eller vaniljvåfflor. Franska våfflor, våfflor med dinkel … listan kan göras hur lång som helst. Och även om vi gärna serverar våfflor med klassiska tillbehör som sylt och grädde passar de utmärkt med matiga tillbehör som ost eller kallskuret.
Belgiska våfflor har vi puffat för i flera år och nu är de här på bred front. Dessa höga, superfrasiga våfflor har blivit mångas favoritvåfflor. Servera gärna med chokladsås och grädde!

 vafflor.se

Gott till utflykten!

Sportlovsdags

Nu är det dags för sportlov! Den som rör på sig behöver fylla på med energi, varför inte med hembakade bars laddade med solrosfrön, russin och kokos?

utflyktsmat.se

Salladstider

Lätt start på året

Efter jul och nyår med all mäktig mat känns det helt rätt att börja året med en sallad!

salladsrecept.se


Enkel festmat

Viltskav till mer än bara grytor!

Färdigt renskav är den lätta vägen till lyxiga vilträtter på några minuter. Allt från renskavspytt till klassisk viltgryta passar både helgkväll som vardag!

Viltkött har ofta mycket smak och lagar du renskav behöver du sällan krydda med örtkryddor. Låt istället råvarorna hjälpa varandra och locka fram de enkla smakerna.
En klassisk viltskavsgryta med enbär, svamp och lingon värmer och är enkel festmat som passar när man vill ha rejäl, varm mat. Men viltskav från frysen passar lika bra i en pasta carbonara eller i en risotto som får fint mustig smak.
Tillsammans med rotfrukter blir viltskav en god viltskavspytt, eller en renskavspytt som en vildare variant av pyttipanna.
Serverad du renskav med rödbetor och timjan har du en lyxig helgrätt som passar fint med grönsallad och hembakat bröd!
Äter inte alla i sällskapet kött? Det går faktiskt att göra en vegetarisk variant – vegetarisk renskavsgryta på Quorn, som smakar vilt och riktigt bra!

 viltskav.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...