Rabarberpaj med kolakakstäcke

En god variant av klassisk smulpaj. Här med smakrikt täcke med ton av kolakaka.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8-9 dl skuren rabarber
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin om pajen ska vara laktosfri
  • 120 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 240 g vetemjöl (3 dl)

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj en pajform med diameter på minst 22 cm.

Rensa, skölj och skär rabarbern i centimetertjocka skivor.

Väg eller mät upp smör och 1 dl av sockret i en bunke. (Resten av sockret ska vara på rabarbern.) Om smöret inte är mjukt kan du hyvla det från paketet med en osthyvel så blir det snabbare mjukt. (Använd mjölkfritt margarin för att göra pajen mjölkfri.) Rör socker och smör luftigt. Tillsätt sirap, vanilj, salt och vetemjöl. Blanda tills du har en smulig deg.

Täck pajbotten med rabarber. Strö över 1/2 dl socker. (Om du använder fryst rabarber kan du pudra 1 msk potatismjöl över rabarbern för att pajen inte ska bli för blöt.)

Strö nu pajdegen över rabarbern och grädda i 180 grader i cirka 25 minuter. Passa noga på slutet så inte pajen bränns.

Låt pajen svalna något och servera varm eller ljummen. Gärna med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

(Gör du laktos/mjölkfri paj -servera med mjölkfri glass)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Sockerkakor

Mjuka kakor!

Kakälskare, se hit! www.sockerkakor.se är en sajt med bara mjuka kakor.

sockerkakor.se

Julkakor i långpanna

Julkakor till alla

Dela julsmakerna med fler - baka julig äppelkaka i långpanna!

julkakor.se


Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

Kyckling är festmat för många av oss. Och med rätt råvaror och lite tid är det onekligen en läckerhet!

Självklart föder du upp dina egna broilers för att säkra kvaliten och djurhållningen! Inte det? Som tur är finns det ofta bra kyckling att köpa i butiken, svensk och kravmärkt.

Att grilla en kyckling i ugn är lätt och resultatet brukar bli fantastiskt gott. Ett bra tips är att fylla kycklingen med gott innehåll. Lök, äpplen eller svamp ger fin smak. Fyllningen serveras tillsammans med steken och köttet tar också mycket smak från det du stoppar i.

Ett gott recept på grillad kyckling är rödlöksfylld kyckling. Servera rykande varm tillsammans med couscous, bulgur, ris eller ugnsstekta potatishalvor. Gärna lättkokta grönsaker eller en god sallad som sälskap. Med hembakat bröd, smör och ett gott glas rött så är du så långt från färdiggrillat i påse du någonsin kan komma!

Hemlagade hälsningar från pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...