Rabarberpaj med kolakakstäcke

En god variant av klassisk smulpaj. Här med smakrikt täcke med ton av kolakaka.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8-9 dl skuren rabarber
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin om pajen ska vara laktosfri
  • 120 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 240 g vetemjöl (3 dl)

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj en pajform med diameter på minst 22 cm.

Rensa, skölj och skär rabarbern i centimetertjocka skivor.

Väg eller mät upp smör och 1 dl av sockret i en bunke. (Resten av sockret ska vara på rabarbern.) Om smöret inte är mjukt kan du hyvla det från paketet med en osthyvel så blir det snabbare mjukt. (Använd mjölkfritt margarin för att göra pajen mjölkfri.) Rör socker och smör luftigt. Tillsätt sirap, vanilj, salt och vetemjöl. Blanda tills du har en smulig deg.

Täck pajbotten med rabarber. Strö över 1/2 dl socker. (Om du använder fryst rabarber kan du pudra 1 msk potatismjöl över rabarbern för att pajen inte ska bli för blöt.)

Strö nu pajdegen över rabarbern och grädda i 180 grader i cirka 25 minuter. Passa noga på slutet så inte pajen bränns.

Låt pajen svalna något och servera varm eller ljummen. Gärna med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

(Gör du laktos/mjölkfri paj -servera med mjölkfri glass)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Pizzascones

Sugen på hemlagad pizza?

Här är en snabbvariant som passar fint både till enklare huvudrätt eller i stället för en varm macka.

scones.se

Bakabullar

Andra bullar

Vem kan motstå nybakade bullar? Nu öppnar bakabullar.se, sajten med våra favoritrecept på bullar!

bakabullar.se


Formbröd

Baka lätt med form

Att jäsa bröd i form gör det lätt att lyckas. Enkelt rågbröd är en snabb väg till nybakat bröd!

Långjäst bröd i alla ära, men det är inte alltid man har tid att vänta. Använd form av något slag så blir det enklare att lyckas med bröden, även om du låter dem jäsa kort tid. Bröden får stöd under jäsningen och faller inte samman. Dessutom får du jämna bröd utan att forma dem…
Gott grahamsbröd eller nyttigt rågbröd passar i form, precis som det klassiska rostbrödet. Vill du snabbt ha ett lyxigt bröd till maten gör du lätt olivbröd eller ostbröd direkt i långpannan. Gott till många på snabbaste sätt!

 hembakatbrod.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...