Rabarberpaj med kolakakstäcke

En god variant av klassisk smulpaj. Här med smakrikt täcke med ton av kolakaka.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8-9 dl skuren rabarber
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin om pajen ska vara laktosfri
  • 120 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 240 g vetemjöl (3 dl)

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj en pajform med diameter på minst 22 cm.

Rensa, skölj och skär rabarbern i centimetertjocka skivor.

Väg eller mät upp smör och 1 dl av sockret i en bunke. (Resten av sockret ska vara på rabarbern.) Om smöret inte är mjukt kan du hyvla det från paketet med en osthyvel så blir det snabbare mjukt. (Använd mjölkfritt margarin för att göra pajen mjölkfri.) Rör socker och smör luftigt. Tillsätt sirap, vanilj, salt och vetemjöl. Blanda tills du har en smulig deg.

Täck pajbotten med rabarber. Strö över 1/2 dl socker. (Om du använder fryst rabarber kan du pudra 1 msk potatismjöl över rabarbern för att pajen inte ska bli för blöt.)

Strö nu pajdegen över rabarbern och grädda i 180 grader i cirka 25 minuter. Passa noga på slutet så inte pajen bränns.

Låt pajen svalna något och servera varm eller ljummen. Gärna med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

(Gör du laktos/mjölkfri paj -servera med mjölkfri glass)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Midsommar

Matjessill i ny kostym!

Sill till nypotatis är klassisk midsommarmat. Det är enkelt att själv krydda matjessillen!

sillrecept.se

Vegetariskt

Nyttigt utan nötter

Hoppa över köttbullarna och laga nyttiga solrosbollar. Lätt och gott även utan nötter.

helgmenyn.se


Kycklingrecept

Grillat är godast!

Färdiggrillad kyckling i påse från butiken? Nej tack! Laga rödlöksfylld kyckling med yoghurt i stället!

Kyckling är festmat för många av oss. Och med rätt råvaror och lite tid är det onekligen en läckerhet!

Självklart föder du upp dina egna broilers för att säkra kvaliten och djurhållningen! Inte det? Som tur är finns det ofta bra kyckling att köpa i butiken, svensk och kravmärkt.

Att grilla en kyckling i ugn är lätt och resultatet brukar bli fantastiskt gott. Ett bra tips är att fylla kycklingen med gott innehåll. Lök, äpplen eller svamp ger fin smak. Fyllningen serveras tillsammans med steken och köttet tar också mycket smak från det du stoppar i.

Ett gott recept på grillad kyckling är rödlöksfylld kyckling. Servera rykande varm tillsammans med couscous, bulgur, ris eller ugnsstekta potatishalvor. Gärna lättkokta grönsaker eller en god sallad som sälskap. Med hembakat bröd, smör och ett gott glas rött så är du så långt från färdiggrillat i påse du någonsin kan komma!

Hemlagade hälsningar från pepparochsalt.se!

 kycklingrecept.nu


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...