Rabarberpaj med kolakakstäcke

En god variant av klassisk smulpaj. Här med smakrikt täcke med ton av kolakaka.

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 8-9 dl skuren rabarber
  • 100 g smör eller mjölkfritt margarin om pajen ska vara laktosfri
  • 120 g strösocker (1 1/2 dl)
  • 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljsocker
  • 1 krm salt
  • 240 g vetemjöl (3 dl)

Gör så här:

Värm ugnen till 180 grader.

Smörj en pajform med diameter på minst 22 cm.

Rensa, skölj och skär rabarbern i centimetertjocka skivor.

Väg eller mät upp smör och 1 dl av sockret i en bunke. (Resten av sockret ska vara på rabarbern.) Om smöret inte är mjukt kan du hyvla det från paketet med en osthyvel så blir det snabbare mjukt. (Använd mjölkfritt margarin för att göra pajen mjölkfri.) Rör socker och smör luftigt. Tillsätt sirap, vanilj, salt och vetemjöl. Blanda tills du har en smulig deg.

Täck pajbotten med rabarber. Strö över 1/2 dl socker. (Om du använder fryst rabarber kan du pudra 1 msk potatismjöl över rabarbern för att pajen inte ska bli för blöt.)

Strö nu pajdegen över rabarbern och grädda i 180 grader i cirka 25 minuter. Passa noga på slutet så inte pajen bränns.

Låt pajen svalna något och servera varm eller ljummen. Gärna med vaniljglass, vispgrädde eller vaniljsås.

(Gör du laktos/mjölkfri paj -servera med mjölkfri glass)


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Julbröd

Hembakat bröd till jul

Det är dags att kavla upp ärmarna och starta årets julbak! Vörtbröd med mustig smak av pomerans och kryddnejlikor smakar utmärkt tillsammans med julens goda ostar.

hembakatbrod.se


Honung

Honung sätter smak

Jämfört med vitt socker smakar honung så mycket mer. Avgör själv med honungsbullar med aprikoser och pumpakärnor!

Honungens användningsområden är många. Såväl i honungsbullar som i chokladkaka höjer den smaken flera snäpp. Som pålägg till scones är honungen oslagbar - eller i honungsscones! I allt från dressing till lasagne via tomatsoppa hör honung hemma. Små mängder gör stor skillnad. Och inte smakar det sämre för att biodling bidrar till den biologiska mångfalden - smakrik måltid!

 frukostbullar.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...