Rabarberpaj med kolasmak

Prova denna goda variant av den klassiska rabarberpajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 5-6 dl skivad rabarber
  • 1 msk smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.

Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Smält en matsked smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i vaniljen. Häll kolan över rabarbern och vänd rabarbern så den blir täckt.

Smula sedan pajdegen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
20 februari 2016

Hej!

Kan man använda äpplen i stället för rabarber?

Kommentar av Fluffgurka
24 juli 2012

Hade ingen sirap hemma. Hur ska jag göra då med kolasåsen? Kan man göra utan?

Redaktionens kommentar
Utan sirap blir det tyvärr inte samma sak.
Kommentar av osignerat
1 september 2011

Har gjort denna en gång tyckte den var riktigt god.

Tips på vad man kan använda istället för rabarber?

Svar av Namn/signatur
14 oktober 2011

äpplen var suveränt-men minska mängden kolasås om du använder sötare äpplen

Kommentar av Jimi
15 juni 2009

Denna paj har ett vilseledande namn, om ni frågar mig. "Kolapaj med [svag] smak av rabarber" passar bättre. För söt/sockrig för min smak. Nästa gång blir det en klassisk rabarberpaj.

Ska jag göra en sån här paj igen så kommer jag testa att ha i bara en tredje del så mycket kolasås.

Redaktionens kommentar
Smaken är olika ;) Tack för din åsikt!
Kommentar av Madicen
2 maj 2010

Supergod !

Kommentar av Jennie
31 maj 2008

Mycket god!


Glutenfria kakor

Godaste kakorna utan gluten

Glutenfritt är varken tråkigt eller torrt. Glutenfri nougatkaka slår de flesta i samma klass.

Det är lätt att baka bra, glutenfria chokladkakor. Speciellt kladdkakor brukar bli lyckade på glutenfri mix. Baka klassisk kladdkaka eller prova ett nytt recpet på glutenfri kladdkaka med nougat. Enkelt att lyckas med och riktigt gott som efterrätt eller finare fika.

Har du bakat glutenfria småkakor? Chokladkakor, jordnötskakor, havrekakor elller kanelskorpor är alla lättbakade och riktigt goda småkakor. Perfekt för alla som inte äter gluten. Och lika bra för alla andra!

 glutenfriarecept.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Fisksoppa

Fisk ger smaken

Få rätter är så tacksamma som fisksoppa. Mycket smak för liten insats!

fisksoppa.se


Mellanmål

Fyll på med mellanmål

Blodsockret dippar. Nu är goda råd dyra. Det är dags för mellanmål! Plocka fram björnbärsmuffins med chokladsmak.

Såväl bär som frukt är utmärkta som bas i mellanmål. Finfina vitaminer och naturligt socker från en god hallonsmoothie eller enkel apelsinsallad är perfekt när magen kurrar på eftermiddagen.

Gröt blir ett snabbt och stadigt mellanmål. Prova mättande hirsgröt eller gör mannagrynsgröten till en riktigt härlig mannagrynspudding!

 bärrecept.se


Julvarmt

Laxpaj till jul Lax och schalottenlök i pajen för julbordet!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...