Rabarberpaj med kolasmak

Prova denna goda variant av den klassiska rabarberpajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 5-6 dl skivad rabarber
  • 1 msk smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.

Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Smält en matsked smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i vaniljen. Häll kolan över rabarbern och vänd rabarbern så den blir täckt.

Smula sedan pajdegen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
20 februari 2016

Hej!

Kan man använda äpplen i stället för rabarber?

Kommentar av Fluffgurka
24 juli 2012

Hade ingen sirap hemma. Hur ska jag göra då med kolasåsen? Kan man göra utan?

Redaktionens kommentar
Utan sirap blir det tyvärr inte samma sak.
Kommentar av osignerat
1 september 2011

Har gjort denna en gång tyckte den var riktigt god.

Tips på vad man kan använda istället för rabarber?

Svar av Namn/signatur
14 oktober 2011

äpplen var suveränt-men minska mängden kolasås om du använder sötare äpplen

Kommentar av Jimi
15 juni 2009

Denna paj har ett vilseledande namn, om ni frågar mig. "Kolapaj med [svag] smak av rabarber" passar bättre. För söt/sockrig för min smak. Nästa gång blir det en klassisk rabarberpaj.

Ska jag göra en sån här paj igen så kommer jag testa att ha i bara en tredje del så mycket kolasås.

Redaktionens kommentar
Smaken är olika ;) Tack för din åsikt!
Kommentar av Madicen
2 maj 2010

Supergod !

Kommentar av Jennie
31 maj 2008

Mycket god!


Plommontider

Plommon till godaste kakorna och sylt!

Mjuk plommonkaka är ett fint sätt att ta vara på höstens plommon. Prova ett nytt recept och gör en riktig höstfika!

Plommonen är mogna och vi vill såklart ta vara på all den goda frukten. Några burkar god plommonsylt är perfekt att ta fram till vinterns desserter eller kakbak. Vill du variera så smaksätt sylten och koka plommonsylt med kardemumma. Riktigt gott till vaniljglass!
Eller baka en mjuk plommonkaka av lite av all frukten. Ett nytt, gott och lättbakat recept som passar både till efterrätt och som lyxig fika. God höstkaka som passar med glass eller vaniljsås!

 kokasylt.se

Efterrätter

Baka en cocoskaka i helgen!

Prova ett nytt recept i helgen! En smakrik och saftig cocoskaka, bakad på grahamsmjöl och täckt med choklad.

efterratter.se

Frukostbullar

Nygräddat till frukost

Låt frukostbullarna jäsa över natten och njut av nybakade grahamsbullar utan att behöva stiga upp tidigt.

frukostbullar.se


Vardagsfest

Dragongryta

Ingenting går upp mot smaken av dragon och svamp... Laga en festegryta som lockar fram det bästa ur helgen!

Värmande grytor är gott och festligt. Enkelt att ordna när man är många och bekvämt då de kan vara helt klara när gästerna väl kommer.

Prova en smakrik gryta på skinkstek som får smak av svamp och dragon. Eller gör en smakrik och rustik lammgryta med rotfrukter. Perfekt när man vill få upp värmen lite. Den som vill ha en riktig stek, serverad med potatis och gelé lagar lätt en porterstek.

Trevlig middag och glöm inte brödet!

 helgmenyn.se


Fisksoppa

Lyxig soppa för många. Flera sorters fisk och räkor förvandlar fisksoppan till en riktig festrätt!

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...