Rabarberpaj med kolasmak

Prova denna goda variant av den klassiska rabarberpajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 5-6 dl skivad rabarber
  • 1 msk smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.

Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Smält en matsked smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i vaniljen. Häll kolan över rabarbern och vänd rabarbern så den blir täckt.

Smula sedan pajdegen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
20 februari 2016

Hej!

Kan man använda äpplen i stället för rabarber?

Kommentar av Fluffgurka
24 juli 2012

Hade ingen sirap hemma. Hur ska jag göra då med kolasåsen? Kan man göra utan?

Redaktionens kommentar
Utan sirap blir det tyvärr inte samma sak.
Kommentar av osignerat
1 september 2011

Har gjort denna en gång tyckte den var riktigt god.

Tips på vad man kan använda istället för rabarber?

Svar av Namn/signatur
14 oktober 2011

äpplen var suveränt-men minska mängden kolasås om du använder sötare äpplen

Kommentar av Jimi
15 juni 2009

Denna paj har ett vilseledande namn, om ni frågar mig. "Kolapaj med [svag] smak av rabarber" passar bättre. För söt/sockrig för min smak. Nästa gång blir det en klassisk rabarberpaj.

Ska jag göra en sån här paj igen så kommer jag testa att ha i bara en tredje del så mycket kolasås.

Redaktionens kommentar
Smaken är olika ;) Tack för din åsikt!
Kommentar av Madicen
2 maj 2010

Supergod !

Kommentar av Jennie
31 maj 2008

Mycket god!


Rabarber

Nya varianter på klassisk rabarberpaj

Årets första rabarber smakar alltid fantastiskt. Gör sommarsmaken rättvis i ett nytt recept på klassisk smulpaj med smak av kolakaka.

Värmen får rabarbern att skjuta fart. Dessa syrliga stänglar blev populära i landet först när inte bara de rikaste hade råd med socker. Idag är de en självklar del av försommaren för många av oss. Smälta i kräm, i saft och längre fram i sylt.
Men allra mest sommar smakar nog rabarberpajen. Varianterna är många: Från allra mest klassiska smulpajen till rabarberpaj med havretäcke, smulpaj med kolasmak eller rabarberpaj med mandelmassa. Kanske en rabarberpaj med kardemumma eller ett gott recept på rabarberpaj med smul som smakar kolakaka?

 smulpaj.se

Morotskaka

Klassiker

En god morotskaka är ett måste på caféet. Baka den klassiska morotskakan själv!

morotskaka.com

Mat för små

Hemlagad mat åt alla barn!

Ge ditt barn stora matupplevelser. Hur då? Med enkla recept på allt från bärmos till fisk i ugn!

barnmatsrecept.se


Bärlyx!

Smak av sommar

Bär är sommarlyx hela året! Tjuvstarta sommaren med paj med blåbär och hallon.

Kanske har du frysen full av trädgårdens och skogens skörd? Annars hittar du bären i frysdisken året om.

Ta mellanmålet till nya höjder med en härlig hallonsmoothie, eller koka kräm på dina egna favoritbär!

Köpevarianten kan aldrig mäta sig med din egen nyponsoppa en kylig morgon...

 bärrecept.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...