Rabarberpaj med kolasmak

Prova denna goda variant av den klassiska rabarberpajen!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör (eller margarin)
  • 2 dl vetemjöl
  • 1 dl havregryn
  • 1 dl farinsocker
  • 5-6 dl skivad rabarber
  • 1 msk smör
  • 2 dl rårörsocker
  • 1 1/2 dl ljus sirap
  • 1 tsk vaniljpulver eller 2 tsk vaniljsocker

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl, havregryn och farinsocker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med fingrarna så att det blir en grynig massa.

Smöra en ugnssäker form. Skölj och skiva rabarbern, lägg den i formen. Smält en matsked smör i en kastrull och rör ner sirap och socker. Värm försiktigt under omrörning tills sockret är smält. Blanda i vaniljen. Häll kolan över rabarbern och vänd rabarbern så den blir täckt.

Smula sedan pajdegen över rabarbern och sätt in pajen i ugnen i cirka 20 minuter.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av osignerat
20 februari 2016

Hej!

Kan man använda äpplen i stället för rabarber?

Kommentar av Fluffgurka
24 juli 2012

Hade ingen sirap hemma. Hur ska jag göra då med kolasåsen? Kan man göra utan?

Redaktionens kommentar
Utan sirap blir det tyvärr inte samma sak.
Kommentar av osignerat
1 september 2011

Har gjort denna en gång tyckte den var riktigt god.

Tips på vad man kan använda istället för rabarber?

Svar av Namn/signatur
14 oktober 2011

äpplen var suveränt-men minska mängden kolasås om du använder sötare äpplen

Kommentar av Jimi
15 juni 2009

Denna paj har ett vilseledande namn, om ni frågar mig. "Kolapaj med [svag] smak av rabarber" passar bättre. För söt/sockrig för min smak. Nästa gång blir det en klassisk rabarberpaj.

Ska jag göra en sån här paj igen så kommer jag testa att ha i bara en tredje del så mycket kolasås.

Redaktionens kommentar
Smaken är olika ;) Tack för din åsikt!
Kommentar av Madicen
2 maj 2010

Supergod !

Kommentar av Jennie
31 maj 2008

Mycket god!


Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Scones

Majsscones

När solen tittar fram känns det helt rätt med solgula scones! Baka goda majsscones och njut dem nybakta.

scones.se

Fruktfest

Äppel, päppel... paj!

Den första äppelpajen ger försmak på en lång, god höst. Vi börjar med efterrätten!

smulpaj.se


Quesadillas

Vardagstacos

Till helgen står tacos på menyn i många svenska hem - varför inte en vanlig vardag? Quesadillas med keso och härligt rökig smak blir gott till soppa eller som matigt mellanmål.

Två varma tortillabröd med ost och en god fyllning mellan kan knappast bli fel. Prova quesadillas med majs och tacosås eller en annorlunda fyllning med kapris och ajvar. Med köttfärs och tortillas som blev över från helgens tacos görs gratinerade enchiladas som garanterat går hem hos barnen. Mera helg mitt i veckan!

 tacorecept.nu


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...