Hallonpaj med choklad

Choklad i smulpaj? Visst! Ihop med hallon passar det utmärkt. Servera med vaniljglass eller grädde!

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 125 g smör eller margarin
  • 3 dl vetemjöl
  • 3/4 dl rårörsocker
  • 100 g blockchoklad
  • 4 dl hallon
  • ev. 1 msk potatismjöl

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader. Blanda vetemjöl och socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det i mjölblandningen tills det bildar en smulig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i hallonen och sockra lite lätt. För att få en fastare paj kan du även strö över lite potatismjöl.

Hacka chokladen grovt med en kniv. Fördela chokladen över hallonen men spara två matskedar.

Täck hallonen med smuldegen och grädda pajen i cirka 20 minuter.

Ta ut innan pajen fått för kraftig färg och lägg på hackad choklad som får smälta ut innan pajen serveras, ljummen eller varm.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Kommentar av osignerat
18 september 2013

Kan man ha jordgubbar istället för hallon?

Redaktionens kommentar
Javisst! Kom ihåg att strö över potatismjöl.
Kommentar av Jojo
19 november 2009

Vi ska göra detta recept på hemkunskapen på tisdag:)

Svar av
8 mars 2010

vi med !

Kommentar av C.C
26 november 2009

Vill bara rekomendera en sak. Färskahallon/frysta osötade hallon med vitchocklad är helt ljuvligt!

Det är att rekomendera till alla choklad älskare och smulpaj galningar :D

Svar av Isabel S
28 november 2009

Hur menar du med vit choklad? I smulorna? Med den mörka/ljusa chokladen? Eller kanske smält ovanpå?

Kommentar av Azmara
3 augusti 2008

Använde en mörk choklad (60%, Ghana), vilket visa sig vara något för stark. Bäst är nog att använda en ljusare (40%?) choklad el en mjökchoklad och ha i lite vaniljsocker i degen (som någon tipsade om under hallonpajen). Då borde smakerna bli mer jämställda, annars var den lätt att göra o vaniljsåsen är underbar.

Kommentar av therece.blogg.se
4 juli 2008

Har inte vågat mig på denna ännu. Någon som smakat?

Svar av Namn/signatur
13 februari 2012

Fantastiskt gott!

Kommentar av Maud
16 juni 2008

En sån underbar websida jag har hittat. Tusen tack!

Redaktionens kommentar
Trevligt att den är uppskattad! Vi tackar och bockar!

Fettisdagen

Baka semlor med mjuk maräng till fettisdagen!

Vi älskar semlor! Årets absolut hetaste nyhet är semlor med mjuk färskmaräng på mandelfyllningen!

Stora, klassiska semlor fyllda med fluffig grädde. Eller minisemlor? Kanske en wienersemla, karlsbader, chokladsemla eller hallonsemlor? Lemon-curd-semla, tiramisù-semla eller semmelmuffins? Lingonsemla, chokladmoussemla eller vaniljsemla … Att skapa nya varianter av den klassiska semlan med mandelmassa och vispgrädde har verkligen spridit sig. Då vi på pepparochsalt var tidigt ut med att experimentera är det inte konstigt att vi har tagit fram några av de bästa recepten på hemgjorda semlor. Vilken blir då årets godaste nyhet på Fettisdagen? Självklart ett helt nytt recept på semla med färsk maräng. Nytt och spännande! Men oavsett om du vågar prova nytt är hembakat godast. Och hos oss får du både tips och recept för att skapa de allra bästa semlorna.

 semlor.nu

Vinterpicknick

Gott i skidbacken

Sportlovsdags? Fixa matsäck till skidbacken med hemmagjorda bars!

utflyktsmat.se

Skorpor

Knaprigt med snits

Litet är vackert. En klassisk mandelskorpa är rätt tillbehör till espresson eller ostbrickan!

bakakaka.se


Formbröd

Kom i form med hembakat bröd!

Ibland behöver man stöd i livet. Inte minst i köket. En form räddar ofta brödbaket och förvandlar den vekaste deg till härligt formbröd!

Vägen till ett gott bröd är ofta att vara försiktig med mjölmängden. För mycket mjöl ger torra bröd som inte jäser upp som de ska. Men degen blir lätt vek (lös) med mindre mjöl och om man använder grovt mjöl eller mycket rågmjöl och då kan en form vara lösningen.
Baka klassiska fullkornsbröd med surdeg och massor av hela korn – perfekt till ost, kallskuret och till inlagd sill. Gör gott och enkelt rågbröd till frukostmackorna eller gör ett surdegsbröd med mycket råg, russin och pumpafrön. Eller till brytbrödet på morgonen.
Men inte bara grova bröd mår bra av stöd. Även ljusa och luftiga brödtyper blir bättre i for-men. En focaccia görs av en vek deg som jäser fina luftbubblor i en långpanna, prova en variant med ost eller med oliver! Och till det godaste rostbrödet krävs också en form – hembakat toastbröd är en oslagbar frukost. Håll formen helt enkelt, eller snarare – låt formen hålla din deg!

 hembakatbrod.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...