Rabarberpaj med mandelmassa

En läcker rabarberpaj där mandelmassa och citron ger smak åt pajen. Helt fri från mjöl och därför glutenfri!

Du behöver

Receptet är för 6-8 personer.

  • 350 g rabarber (ca 5 dl skurna)
  • 50-75 g smör
  • 2 dl farinsocker eller vanligt socker
  • 1 citron
  • 3 msk potatismjöl
  • 200 g mandelmassa

Gör så här:

Smöra en pajform, 24-26 cm i diameter.

Rensa rabarbern och skär den tunna skivor. Är stjälkarna grova kan det vara bra att skala dem med en potatisskalare för att de inte ska bli trådiga.

Blanda rabarber och socker i en skål.

Tvätta citronen noga och riv skalet fint. Blanda det med rabarbern och pressa sedan ner citronsaften i blandningen.

Rör ner potatismjölet och häll rabarbern i formen.

Hyvla det kylskåpskalla smöret med en osthyvel och lägg det jämnt över rabarbern.

Riv mandelmassan grovt på ett rivjärn och täck pajen med mandelmassan.

Grädda pajen i mitten av ugnen i 200 grader i cirka 20 minuter.

Låt pajen svalna något och servera med vispad grädde.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt



Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Glutenfritt

Baka glutenfritt utan mjölmix!

Allt fler blir glutenintoleranta. Men det går att baka gott som alla kan äta utan att alltid använda mjölmix. Både pannkakor och kladdkaka!

glutenfriarecept.se

Kakor

Äppelfest!

Äpplen kan användas till de mest skilda rätter. Från äppelmos till kryddig äppelkaka.

bakakaka.se


Hallon

Hallonår hela året

När man kämpat sig genom snåret och fintat hallonmaskarna är det bara ren njutning kvar. Tårta fylld med halloncurd, någon?

Hallon är det kanske mest användbara bäret i bakning. Med choklad till hallonkladdkaka eller med lakrits i en marängtårta bidrar de med härlig arom. I skafferiet kan man titta belåtet på rader av flaskor och burkar med hallonsylt och hallonsaft. Halloncurd är väldigt användbar - den passar i rulltårta, tårtor, på glass, till pannkakor eller våfflor. Tyvärr är hållbarheten begränsad men å andra sidan brukar den gå snabbt att äta upp.

 bakatårta.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...