Glutenfri smulpaj

Visst går det att göra en glutenfri smulpaj - här är receptet!

OBS! Detta recept innehåller havregryn. Om du inte tål det ersätter du grynen med mix enligt receptet.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix
  • 1 1/2 dl havregryn eller ca 1 1/2-2 dl glutenfri ljus mjölmix
  • 125 g margarin eller smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 3-4 dl bär eller frukt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Blanda glutenfri mjölmix och havregryn med 1 deciliter socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med mjölblandningen tills det bildar en kletig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2-1 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

Fördela sedan mjölblandningen så finfördelat som det går över frukt eller bär.

Grädda pajen i cirka 30 minuter och passa så att den inte blir bränd.

Pajen är färdig och stelnar snart även om den verkar lös när du tar ut den ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Annapanna
23 december 2015

Kan man använda mandel/kokos mjöl istället för Mjölmixen

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sarah
16 maj 2015

Om man inte använder havregryn utan kör på 3 dl GF-mix blir pajen mer som en mördegskaka - typ finska pinnar eller bondkaka i konsistensen. Jag tycker att det är godare, men det är inte en smulpaj längre!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ceekedkbkdeckgke
6 maj 2014

Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ceekedkbkdeckgke

Kommentar av TantHulda
4 november 2013

Provade receptet ,det blev succé

den här pajen vill man ha mer av :)

Kommentar av Sofie
2 november 2013

Fick klart godkänt. Även min svåger som inte gillar äppelpaj tyckte den var väldigt god.

Kommentar av osignerat
13 oktober 2013

Så otroligt god! Blev läckert knäckig!!! Tusen tack!!!

Kommentar av Johanna
12 juni 2013

Jag gjorde precis pajen och exakt som det stod, men hade äpplen in. Pajen blir jätte smörig och rinnig :( Kan det vara för att jag hade laktosfritt smör i? Har för mig att jag gjort den förut med vanligt smör och den blev bra! Jag tänker äta den ändå :)

Kommentar av osignerat
31 maj 2012

ska testa desta nu men jag kommer att använda glutenfri havregryn...

Kommentar av E:J
28 juli 2011

Gött

Svar av Fjortiiztjejerna ;D
25 september 2011

Jag håller med dig ;P det var en god paj som jag har ätit i generationer ;D och den var fortfarande lika god idag ! tack så mkt! tyyp ah , hejdå

Kommentar av Hanna
27 maj 2011

Den här var jätteenkel och supergod!! =)

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Blåbärspaj

Honung lyfter blåbärspajen!

Sommarens första blåbärspaj smakar alltid fantastiskt. Prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung!

Blåbären är mogna och vi plockar massor. De blåa bären passar till mycket gott, allt från att strö på gröten till smulpaj. Får du mycket bär i korgen kan du koka blåbärssylt. Prova gärna en variant på blåbärssylt med vanilj eller blåbärssylt med kanel som passar till desserter och glass.
I paj gör sig blåbär perfekt. De är lagom söta och innehåller ofta inte så mycket vatten att pajdegen blir blöt och mjuk. Prova klassisk blåbärspaj eller gör en paj med vaniljsmak.
Nu när säsongens honung brukar finnas att köpa kan du prova ett nytt recept på blåbärspaj med honung. Honungen lyfter blåbärssmaken fint och du får en riktigt god sommarpaj!
Lycka till i bärskogen!

 bärrecept.se

Bagels

Fyllda bagels

Den som vill vakna mjukt i helgen räcker upp en hand! Hembakade bagels fyllda med färskost gör frukost till fest.

bagelsrecept.se

Soppa

Ostsoppa

En tallrik soppa kanske? En krämig ost- och svampsoppa värmer gott!

sopprecept.se


Gratängrecept

Goda gratänger värmer

Mat i ugn är bekvämt. En god gratäng sköter sig själv och mättar många!

Att låta middagen sakta koka samman i ugnen medan man själv dukar är en bra början på en god kväll. Bekvämt, tidseffektivt men framförallt gott!
Variera potatisgratängen med en god broccoligratäng och du har ett tillbehör som passar många rätter. Laga gratäng med svamp och paprika – god till fisk och vegetariska ugnsrätter. En gratäng med kyckling och chèvre är mättande och passar som huvudrätt, gärna med kokta grönsaker och en sallad. Eller gör en lyxig potatisgratäng med lax – lättlagat men riktigt gott!

 gratäng.se


Cheesecake

Fryst kärlek! En kylig kaka som värmer inombords… Cheesecake regerar!

Lätt lamm

Lammrostbiff med potatis. Att laga lamm i ugn är klassisk festmat. Dessutom riktigt, riktigt bra festmat!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...