Glutenfri smulpaj

Visst går det att göra en glutenfri smulpaj - här är receptet!

OBS! Detta recept innehåller havregryn. Om du inte tål det ersätter du grynen med mix enligt receptet.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix
  • 1 1/2 dl havregryn eller ca 1 1/2-2 dl glutenfri ljus mjölmix
  • 125 g margarin eller smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 3-4 dl bär eller frukt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Blanda glutenfri mjölmix och havregryn med 1 deciliter socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med mjölblandningen tills det bildar en kletig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2-1 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

Fördela sedan mjölblandningen så finfördelat som det går över frukt eller bär.

Grädda pajen i cirka 30 minuter och passa så att den inte blir bränd.

Pajen är färdig och stelnar snart även om den verkar lös när du tar ut den ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ceekedkbkdeckgke
6 maj 2014

Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ceekedkbkdeckgke

Kommentar av TantHulda
4 november 2013

Provade receptet ,det blev succé

den här pajen vill man ha mer av :)

Kommentar av Sofie
2 november 2013

Fick klart godkänt. Även min svåger som inte gillar äppelpaj tyckte den var väldigt god.

Kommentar av osignerat
13 oktober 2013

Så otroligt god! Blev läckert knäckig!!! Tusen tack!!!

Kommentar av Johanna
12 juni 2013

Jag gjorde precis pajen och exakt som det stod, men hade äpplen in. Pajen blir jätte smörig och rinnig :( Kan det vara för att jag hade laktosfritt smör i? Har för mig att jag gjort den förut med vanligt smör och den blev bra! Jag tänker äta den ändå :)

Kommentar av osignerat
31 maj 2012

ska testa desta nu men jag kommer att använda glutenfri havregryn...

Kommentar av E:J
28 juli 2011

Gött

Svar av Fjortiiztjejerna ;D
25 september 2011

Jag håller med dig ;P det var en god paj som jag har ätit i generationer ;D och den var fortfarande lika god idag ! tack så mkt! tyyp ah , hejdå

Kommentar av Hanna
27 maj 2011

Den här var jätteenkel och supergod!! =)

Kommentar av Esmée Ljunggren
24 augusti 2009

hej, jag är glutenallergiker men älskar att baka o har fått fram några riktigt smarriga recept..

ett tips på smulpaj: tillsätt 1 dl bovete så blir degen mer smulig mindre kladdig=)

Kommentar av Hanna Panna Putt
23 februari 2010

hejsan!!! :):D XD jag provede detta recept och det var JÄTTE gott!!!! :)XD

Svar av Syrran;D
25 september 2011

Haha, hanna . jg tror att du var typ åtta år när du skrev den komentaren ;p men nu är du tolv . och jag 14 . tänk vad tiden går ;) hoppas du ser denna gulliga lilla kommentaren . älskar dig syrran;D<3

Svar av jag igen...
25 september 2011

oj såg datumet. öhum det var förra året ;s

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | Nästa »

Kantareller

Sommarsvamp till pasta, pytt och sallad!

Att hitta sommarens första kantareller är ett magiskt ögonblick. Njut dem nystekta på en toast eller förvandla dem till en enkel sommarsallad.

Snart fylls skogarna på nytt med svamp, men nu är gul kantarell fortfarande en riktig lyx som dyker upp i gräset runt stigar och skogsvägar.
De första fynden vi bärgar, försiktigt plockade i solhatten, smörsteker vi alltid och lägger på en skiva rostat surdegsbröd. Kanske lite flingsalt och svartpeppar att strö över. Så enkelt men otroligt gott!
Ganska snart vill vi ha omväxling och gör en gräddig kantarellstuvning som gör sig på både bröd, som täcke på nöt– eller lammkött i ugn eller som tillbehör till vilt.
Kantareller passar också fint i lätta, somriga rätter. En pytt med kantareller lockar fram smakerna hos alla ingredienser och en snabb kantarellpasta är enkel sommarmat med festsmak.
Prova gärna att smörsteka kantarellerna och toppa en god grönsallad med dem. Ett annorlunda men riktigt gott sätt att njuta av sommarens första svampskörd!

 svamprecept.se

Första advent

Stillsam adventsfika

Första advent är startskottet för julen! Baka mjuk pepparkaka och lys upp det första julstöket med doften av kardemumma, kanel, nejlika och ingefära...

pepparkaksrecept.se

Helgtipset

Broccolipaj

En god paj passar lika bra till fredagmiddag som på buffébordet. Eller gör den klassiska broccolipajen med ädelost och packa ner i utflyktskorgen!

pajrecept.se


Pizza

Ruccola

Knaprig botten och smakfullt på toppen! Gör en läcker pizza med aubergine och ruccola.

En välgjord pizza är en fest för både ögat och gommen. Baka den själv från grunden så behöves bara enkla pålägg för att lyckas. Börja med en riktigt god botten, luftig och frasig. Bäst lyckas du med en långjäst pizzadeg, men även en pizza gjord på snabb pizzadeg kan bli en läckerhet. Ska du ta med pizzan på utflykten passar ofta en mjuk pizzabotten bättre.

En hemmakokt tomatsås och du är i land med en aubergine och ruccolapizza som slår många omständiga recept med massor av ingredienser. Som så ofta, det enkla kan vara det riktigt goda!

 bakapizza.se


Kladdkakor

Kladdkaka med nötmarängbotten Förnya kladdkaksbaket med en lätt marängbotten med hasselnötter. Vispad grädde är ett måste!

Grytor

Rotfruktsgryta med korv En kryddig gryta som värmer lika bra helg som vardag.
Prenumerera direkt! Gratis!

Surdegsbröd

Finaste limporna Blir höstens projekt surdegsbakning? Prova ett gott basrecept med råg.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...