Glutenfri smulpaj

Visst går det att göra en glutenfri smulpaj - här är receptet!

OBS! Detta recept innehåller havregryn. Om du inte tål det ersätter du grynen med mix enligt receptet.

Du behöver

Receptet är för 4-6 personer.

  • 1 1/2 dl glutenfri ljus mjölmix
  • 1 1/2 dl havregryn eller ca 1 1/2-2 dl glutenfri ljus mjölmix
  • 125 g margarin eller smör
  • 1 1/2 dl socker
  • 3-4 dl bär eller frukt

Gör så här:

Sätt ugnen på 200-225 grader.

Blanda glutenfri mjölmix och havregryn med 1 deciliter socker i en bunke. Dela smöret eller margarinet i tärningar och finfördela det med mjölblandningen tills det bildar en kletig deg.

Smöra en pajform med 24-26 centimeter i diameter. Lägg i frukt eller bär och sockra lite lätt. Använder du rabarber eller något syrligt bär krävs mer socker, cirka 1/2-1 deciliter, samt 1-2 matskedar potatismjöl som strös över bären eller frukten för att undvika att pajen blir vattnig.

Fördela sedan mjölblandningen så finfördelat som det går över frukt eller bär.

Grädda pajen i cirka 30 minuter och passa så att den inte blir bränd.

Pajen är färdig och stelnar snart även om den verkar lös när du tar ut den ur ugnen.


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av chris
10 september 2021

Helt ärligt, vem ser inte till att trafiken till ens webbplats är krypterad 2021? Googla Letsencrypt eller Certbot.

För övrigt blev pajen god, så tackar ödmjukast för receptet :)

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Annapanna
23 december 2015

Kan man använda mandel/kokos mjöl istället för Mjölmixen

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Sarah
16 maj 2015

Om man inte använder havregryn utan kör på 3 dl GF-mix blir pajen mer som en mördegskaka - typ finska pinnar eller bondkaka i konsistensen. Jag tycker att det är godare, men det är inte en smulpaj längre!

Rapportera olämplig kommentar

Kommentar av Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ceekedkbkdeckgke
6 maj 2014

Aw, this was a very nice post. In thought I want to put in writing like this moreover taking time and actual effort to make an excellent article but what can I say I procrastinate alot and not at all seem to get something done. ceekedkbkdeckgke

Kommentar av TantHulda
4 november 2013

Provade receptet ,det blev succé

den här pajen vill man ha mer av :)

Kommentar av Sofie
2 november 2013

Fick klart godkänt. Även min svåger som inte gillar äppelpaj tyckte den var väldigt god.

Kommentar av osignerat
13 oktober 2013

Så otroligt god! Blev läckert knäckig!!! Tusen tack!!!

Kommentar av Johanna
12 juni 2013

Jag gjorde precis pajen och exakt som det stod, men hade äpplen in. Pajen blir jätte smörig och rinnig :( Kan det vara för att jag hade laktosfritt smör i? Har för mig att jag gjort den förut med vanligt smör och den blev bra! Jag tänker äta den ändå :)

Kommentar av osignerat
31 maj 2012

ska testa desta nu men jag kommer att använda glutenfri havregryn...

Kommentar av E:J
28 juli 2011

Gött

Svar av Fjortiiztjejerna ;D
25 september 2011

Jag håller med dig ;P det var en god paj som jag har ätit i generationer ;D och den var fortfarande lika god idag ! tack så mkt! tyyp ah , hejdå

Äldre kommentarer

|  1  | 2 | 3 | Nästa »

Morotskaka

Modern klassiker står sig på kakfatet

Inget fik med självaktning saknar morotskaka! Baka din egen morotskaka i långpanna så räcker det till alla gäster.

Kär kaka har många recept… Morotskaka är något av en klassiker på många fikabord. Söt och saftig kaka med drag av pepparkaka och täckt av färskost med citron. Lättbakad dessutom. Inte konstigt att den är populär!
Till våra favoritrecept hör klassisk morotskaka och morotskaka med lime – båda har den rätta mixen av sött, citrus och kryddor!
Morotskakan kan varieras i det oändliga – från apelsinmorotskaka med mörk choklad, till glutenfri morotskaka och morotskaksmuffins! Eller så bakar du vårt senaste recept på morotskaka i långpanna. En saftig och kryddig kaka som räcker till riktigt många, sötsugna fikagäster. Länge leve rotfrukterna!

 morotskaka.com

Sopprecept

Squashsoppa

Prova en krämigt god squashsoppa. Helt mjölkfri dessutom!

sopprecept.se

Risotto

Snabbt med stil!

En krämig risotto är snabblagad festmat. En variant med salami värmer med stil!

risotto.nu


Baka pizza ikväll!

Hembakad pizza av högsta klass

Pizzakväll? Gör hembakad pizza och välj själv hur den ska smaka! Varför inte glutenfri?

Hämtpizza går fortare men bakar du din egen pizza kan du njuta av den så mycket mer: Med en deg som gör botten knaprig istället för degig och favoritpåläggen på ser får du en festmåltid som både är godare, nyttigare och billigare än pizzerian. Samla familjen eller kompisarna och gör en stor deg!
Är du ute i tid gör du pizzadeg med fördeg. Det är den perfekta degen för den som vill ha riktigt fint lyft och härlig smak på pizzan. Är det lite mera bråttom går det också att äta gott och hembakat – en klassisk pizzadeg med fin smak men utan fördeg. Och behöver du pizzan riktigt snabbt gör du en snabb pizzadeg!
Vill du ta med pizza på utflykt eller stoppa den i lunchlådan utan att den blir oätligt seg? Då behöver du en mjuk botten som får pizzan att smaka bra även dagen efter. Gör mjuk grahamspizza så är det löst!
Och om du som många idag inte tål gluten kan du njuta av en god, glutenfri pizza med den bästa glutenfria pizzadegen! En deg som både håller ihop fint och smakar riktigt fint.
Trevligt pizzabakning!

 bakapizza.se


Hembakat bröd

Finns det något som går upp mot doften av nybakat bröd? Satsa på ett gott surdegsbröd som passar både till mat och som frukostbröd.

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Glace au four

Glass i ugn? Javisst! Glass, bär och ett täcke av nygräddad, mjuk maräng. En otrolig efterrätt i all enkelhet.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...