Smulpaj - baka med frukt och bär

 

Har du fått oväntat besök och ska bjuda på en spontan middag? Eller är du bara så där vansinnigt sugen på efterrätt en mysig hemmakväll?

Oavsett anledning är det alltid lika lätt att slänga ihop en smulpaj. Och det blir alltid lika gott. Det tar bara en halvtimme att få en rykande färsk hembakad paj på bordet. Vispa lite grädde eller gör en vaniljsås att servera till pajen. Vaniljglass är heller aldrig fel – särskilt gott när pajen fortfarande är lite ljummen.

En smulpaj går att variera på många olika sätt. Använd säsongens bär eller frukt – till exempel blåbär, hallon, äpplen eller rabarber. Och experimentera med olika mjölsorter och gryn, mer eller mindre smör, lite salt, lite bakpulver... Snart hittar du din egen favorit!

Har du ett eget favoritrecept? Dela gärna med dig! Skriv ditt eget recept och få det publicerat här på smulpaj.se!


Recept och foto: Peppar och salt, Magnus Carlstedt


Svamprecept

Höstens godaste svamprecept.

Svamp lyfter en mängd härliga hösträtter. Till exempel en långsam potatisgratäng med skogssvamp och gräslök.

Omeletter, pytt och stuvning – svamp platsar i mängder av snabba rätter. Men framförallt i mustiga, smakrika rätter som grytor, gratänger eller pajer. Mat som gärna får ta lite tid för att bli bra. Speciellt på hösten då det finns rikligt med nyskördat att njuta av.
Klassiska höstgrytor med nötkött, eller älg, rotfrukter och svamp. Eller svampsoppor som gärna ska småputtra en god stund. Självklart risotton på skogssvamp och svamppiroger.
Vårt senaste svamprecept är lite slowfood och lyfter fram svampsmaken lite extra: En potatisgratäng med skogssvamp som gräddas länge på låg värme så att smakerna riktigt kommer fram. Perfekt med skogssvamp!

 svamprecept.se

Efterrätter

Saffrans- pannkaka

Finns det en godare efterrätt än saffranspannkaka?

efterratter.se

Lasagne

Läcker vegomat

Lasagne är mångas helgfavorit. Men den behöver inte lagas med köttfärs och ostsås. Prova en vegetarisk lasagne till helgen!

lasagne.nu


Frukostbullar

Mjuka gifflar

Nybakade, mjuka gifflar med smör, marmelad och ost är riktig lyx. Baka några plåtar med morgonglädje!

Nybakat bröd ger morgonen guldkant. Och det är inte svårt att lyckas med bullbaket, oftast krävs bara lite tid och noggrannhet.

Att inte ta för mycket mjöl och att knåda och jäsa degen ordentligt är ofta vägen till fina frukostbröd.

Prova ett nytt recept på mjuka vetegifflar! De smakar fantastiskt nygräddade, med smör och marmelad - eller tillsammans med favoritosten.

Mjölken gör gifflarna mjuka, och den lite söta smaken passar utmärkt både till kaffe, te eller ungarnas chokladmjölk.

Ett tips för en smaklig morgon!

 frukostbullar.se


Pepparkakor

Klassiskt hela julen! Riktigt goda, hembakta pepparkakor...

Snabba scones

Grahamscones. Snabbaste vägen till nybakat stavas scones. Här med lite grövre mjöl och mycket smak!
Prenumerera direkt! Gratis!

Frukostbullar

Morotsbullar Saftiga frukostbullar med rivna morötter startar dagen på rätt sida.
Under portalen Peppar och salt samlas Magnus Carlstedts uppskattade receptsajter. Webbplatserna når nu en mångmiljonpublik med mer än 100 000 unika besökare i veckan.

Läs mer ...